Componence Asset List

Terug 19 oktober 2021

Social+media-4+%281%29.jpg

Twee weken geleden was er een grote storing bij de server waar onze favoriete social media apps op draaien. Hierdoor waren alle diensten, WhatsApp, Instagram en Facebook uit de lucht met grote paniek bij de gebruikers als gevolg. Ondanks dat de servers eruit lagen bleven gebruikers hun apps eindeloos verversen. Hoe komt het dat deze diensten zo verslavend zijn voor de gebruikers?

Gedragspsycholoog Bjarne Timonen vergelijkt het met een pot snoep op tafel. Onbewust blijft iemand snoep pakken zonder dat hij of zij er echt over nadenkt. Een verschil met de pot snoep is dat social media nooit opraken. Algoritmes zorgen ervoor dat iemand een eindeloze reeks aan mogelijk interessante posts voorgeschoteld krijgt die naadloos aansluiten bij iemand zijn persoonlijke interesses.

Timonen vergelijkt Instagram met een fruitmachine. Je haalt de hendel over en je krijgt iets leuks, iets grappigs of je krijgt iets schokkends voorgeschoteld. Hierdoor blijft je brein geprikkeld en voel je de motivatie om door te scrollen anticiperend op meer. Daarnaast is social media een andere wereld dan het hier en nu. Het is een wereld waar je extra creatief, mooi en grappig kan zijn. Duimpje omhoog, een dubbelklik of duizend plus views zorgt voor bevestiging. Juist als je nog jong bent, ben je extra gevoelig voor deze bevestiging. Filters die het leven net iets mooier maken versterken dit gevoel alleen maar. Het is dus redelijk makkelijk te verklaren waarom iemand steeds maar die hunkering voelt naar zijn social media.

Tijdens het nationale social media onderzoek van 2021 van Newcom gebruiken 13,7 miljoen mensen social media. Het meest gebruikte kanaal is WhatsApp waar zo’n 9,8 miljoen mensen gebruik van maken. Dit wordt opgevolgd door Facebook met zo’n 7,3 miljoen dagelijkse gebruikers. Deze miljoenen gebruikers zitten gemiddeld 97 minuten per dag op social media.

Deze massale storing van twee weken geleden was opeens voor veel mensen merkbaar hoe afhankelijk we zijn geworden van deze grote Tech bedrijven. Misschien heb je zelf ook wel ervaren hoe eenvoudig het normaalgesproken is mensen te spreken en hoe lastig dit opeens was.

Mocht je bij jezelf ook hebben gemerkt dat je graag wat wil minderen met social media dan kan je beginnen met een zogenaamde ‘socialmediadetox’. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat je de telefoon uit het zicht kan opbergen. Een andere oplossing kan zijn om tijdslimieten in te stellen op je telefoon. Voor veel mensen kan het ook helpen om pushnotificaties uit te zetten. Op deze manier word je minder gestoord gedurende de dag. Onze collega’s bij Brijder hebben een lijstje gemaakt met 6 tips om van je smartphoneverslaving af te komen.

 

Klik hier voor deze tips.

Klik hier voor het originele artikel