KOPP - KOV groepen

Broodkruimel

Wat is een KOPP-KOV groep?

KOPP-KOV staat voor: Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek of Kinderen van Ouders met een VerslavingsProblematiek. Nederland telt jaarlijks 405.000 ouders met een psychische stoornis en/of verslaving. Als kind van deze ouders heb je een groter risico om zelf psychische problematiek te ontwikkelen of verslavingsproblemen te krijgen. Wat niet betekend dat dit zo moet zijn, wat wel betekend dat het fijn is om hierover te praten en de ruimte te krijgen voor jouw vragen!

Delen van ervaring met elkaar

Opgroeien in een gezin waar één of beide ouders psychische of verslavingsproblemen heeft, is niet altijd even gemakkelijk. Mogelijk ben jij een van deze kinderen. Je hebt misschien vragen over de ziekte van je ouder(s). Het kan zijn dat je extra verantwoordelijkheid ervaart en misschien onzeker bent.

Het kan ook zijn dat je de behoefte ervaart om te praten over jouw thuissituatie of mogelijk in contact wil komen met andere jongeren die dit ook ervaren.

KOPP-KOV Groepen

Deelname aan de KOPP/KOV groepen is gratis en er is geen verwijzing voor nodig. Vanuit Youz verslavingszorg organiseren wij groepen voor KOPP KOV jongeren. De groepen beginnen vanaf 12 jaar tot 15 jaar. Of de groep is van 15 tot 24 jaar. ​​​​​Deze groepen bestaan uit acht bijeenkomsten van elk anderhalf uur per bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst maak je kennis met andere jongeren die mogelijk soortgelijke situaties als jou hebben ervaren. De volgende thema´s komen tijdens de bijeenkomsten aan bod:

Kennismaking en bespreekbaar maken thuissituatie
Ouderbijeenkomst
Bewust worden van de gevolgen
Psycho-educatie: Wat weet jij al?
Uiten van gevoelens
Sociaal netwerk
Omgaan met lastige situaties
Opkomen voor jezelf
Afronding en afscheid nemen van de groep
Terugkombijeenkomst  (na ongeveer 2 maanden)

De groep wordt begeleid door een ervaren preventiemedewerker. Al veel jongeren zijn er voor je gegaan in deze groepen en geven aan het als een steunende groep te ervaren.

​​​​

Kopp Op Rotterdam

​​​​​​​​​​​Er zijn jongeren die na de KOPP KOV groep zelf een groep hebben opgestart, om zo samen met elkaar in verbinding te blijven, mogelijke obstakels te bespreken of gewoon even iets leuks met elkaar te doen. Je kan ook altijd met een van hen contact opnemen.

Kopp Op Rotterdam​​​​​​​

Veelgestelde vragen

Misschien wil je wel dat je thuissituatie veranderd of dat je wat extra gesprekken hierover kan hebben, alleen weet je niet zo goed welke stap je mogelijk kan zetten.

Praat erover met iemand die je vertrouwd. Let op! Veel jongeren weten ook niet hoe ze hierop kunnen reageren. Vaak hebben jongeren die veel verantwoordelijkheden hebben thuis meer levenservaring, waardoor de reactie die je mogelijk verwacht niet komt. Je kan bijvoorbeeld praten met een naast familielid (oom, tante, opa of oma) mogelijk met schoolmaatschappelijk werk, of  bij de huisarts mag je ook altijd een afspraak maken om in gesprek te gaan hierover.  

Je kan bellen met iemand van youz, dit kan geheel anoniem, je kan ook chatten als je dat prettig vind. Een preventiemedewerker zal je dan met jouw vragen helpen.

Jij bent belangrijk en je mag je stem laten horen! Durf je het niet te zeggen. Schrijf het op in een brief. Dit kan ook helpen om de juiste woorden te vinden. Je kan wat steekwoorden opschrijven en dit geven aan iemand die belangrijk voor je is.

Erover praten met iemand anders hoeft niet te betekenen dat je je ouders verdriet doet. Misschien wordt er wel gezegd door je vader of moeder dat je met niemand anders mag praten. Toch kan het zo zijn dat je vader of moeder de verkeerde juiste keuze voor jou maakt hierin. Praten helpt echt en het gaat in deze om jouw stem en jouw gezondheid. Denk er wel aan dat het fijn is om met iemand te praten die je mogelijk ook wat begrip en steun kan bieden. Kies daarom voor iemand die hier mogelijk wat ervaring in heeft.

Het kan zijn dat je het leven hoe je het nu ervaart wel zwaar vind, maar ook normaal. Het is immers precies zoals het altijd is geweest. Sommige momenten vind je prettig en andere momenten zijn vervelend. Mogelijk voldoe je aan één van de volgende kenmerken.

  • Je ervaart veel stress en spanning thuis,
  • Je moeder of vader gebruikt alcohol of andere drugs zoals bijvoorbeeld cocaïne of wiet.
  • Je vader of moeder heeft last van angsten, depressie, stressstoornis, woedeaanvallen of mogelijk andere psychische problemen.
  • Je bent vaker bezig met het zorgen voor jezelf en misschien voor andere leden van je familie
  • Je bent vaak/continu op je hoede,
  • Er zijn veel ruzies/ iemand wordt agressief.
  • Je probeert te voorkomen dat er ruzie thuis is/ spanning thuis is.​​​​​​​

Stel je voor dat je twijfelt, dat maakt niet uit. Je mag ons altijd een bericht sturen of bellen of bereiken via de chat. Bij twijfel neem gerust contact op, samen kom je makkelijker tot een antwoord.

Een psychisch probleem is het moment dat gedachten, gevoelens of emoties je voor langere tijd ernstig hinderen in je dagelijks leven en je hier bepaalde klachten door ondervind. Het kan ook vertaald worden naar een geesteziekte.
Het moment dat er problemen bij iemand in zijn leven ontstaan in het door het gebruik van een overmaat aan middelen en hier vervolgens niet zelf mee kunnen stoppen, ondanks dat de wil daar wel soms wel is.
Het moment dat je samenleeft met iemand met een psychische problematiek of een verslavingsprobleem kan het zo zijn dat je hierdoor zelf veel aan het zorgen bent voor de ander, mogelijk niet altijd de rol van kind op je kan nemen maar in een zorgende rol terecht komt. Ook kan het zo zijn dat je last ervaart van schuldgevoelens, eenzaamheid, schaamte, bezorgdheid, angst. Mogelijk heb je juist lichamelijk heel veel last van lichamelijke klachten bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, eetproblemen. Het is belangrijk om hier op tijd over te praten zodat je deze last niet hoeft te ervaren of mogelijk kan verlichten op het moment dat de last er al is.
​​​​​​​

Heb je nog vragen of wil je meedoen met de groep?

Neem vooral contact op met preventie@youz.nl of je kan mailen naar kopp-kov@anteszorg.nl. Een preventiemedewerker vanuit youz zal jouw vragen dan beantwoorden.

Liever bellen?

Dit is ook mogelijk. Bel dan naar: 088 358 09 60. Wil je jezelf direct inschrijven? Dat kan hier: youz.nl/aanmelden-kopp-kov.