Algemeen paginakop

GHB

Wat is GHB?

GHB is de afkorting van GammaHydroxyBoterzuur. GHB is van oorsprong een slaapmiddel dat gebruikt werd bij het onder narcose brengen van een patiënt. GHB is een wit poeder dat bij blootstelling aan de buitenlucht vocht aantrekt. Daardoor wordt het een pasta. Het wordt meestal geleverd als stroperige vloeistof in flesjes (meestal kleurloos, soms met een kleurtje) en soms als tabletten of capsules. GHB is geurloos en smaakt zout.

Geconcentreerde versie

GHB wordt ook wel vloeibare XTC genoemd, maar het is beslist geen XTC. Dit omdat het in de jaren ´90 als alternatief werd verkocht voor XTC. Echter verschilt het qua werking volledig. Soms wordt GBL verkocht in plaats van GHB. GBL heeft dezelfde werking (GHB wordt uit GBL gemaakt), maar is wel twee keer zo sterk. Bij GHB is het verschil tussen een geschikte dosis en een overdosis klein. Bij GBL is dit verschil nog veel kleiner, waardoor je al snel te veel van het middel inneemt.

Hoe wordt het gebruikt?

GHB wordt vaak gemengd met een zoete drank, omdat het een zoute smaak heeft. Ook wordt het vaker op een lege maag gebruikt omdat je van GHB misselijk kunt worden en als je voor of tijdens het gebruik eet, bestaat het gevaar dat je in je eigen braaksel stikt als je het bewustzijn verliest.

De vloeibare GHB wordt vaker in het dopje van het GHB buisje gegoten of er wordt afgemeten met een spuit hoeveel er gebruikt kan worden. Van het poeder wordt vaker een likje genomen. GHB is erg moeilijk te doseren; het verschil tussen de dosis voor een prettig effect en de dosis waarvan je in een coma kunt raken, is erg klein. Bij GBL is dit verschil nog kleiner. 1 Milliliter kan net teveel zijn. Daarnaast maakt het uit of het illegale GHB is of farmaceutische GHB. Er zit veel verschil in sterkte. Ook heeft je lichaamsgewicht en grootte een invloed op de werking van het middel.

Wat is de werking van GHB?

In kleine hoeveelheden werkt GHB (seksueel) ontremmend. Je wordt losser, je stemming verbetert, je voelt je zweverig en relaxed en soms een beetje slaperig. Sommige mensen zeggen dat dit te vergelijken is met het effect wat alcohol geeft.

Een enkele keer kunnen lichte visuele hallucinaties optreden. De werkingsduur is 3 tot 4 uur. Daarna kan een helder en energiek gevoel ontstaan, maar sommigen mensen raken makkelijk geïrriteerd en licht agressief.

 

Wat zijn de risico's van GHB gebruiken?

Het grootste risico van GHB is een overdosis. Dat kan vrij makkelijk gebeuren, want het verschil tussen een dosis GHB waar het effect veilig is en een overdosis is heel klein. Het doseren van GHB gaat dan ook regelmatig mis. De ene keer zit er meer GHB in een flesje of capsule dan een andere keer. Op het moment van een overdosis kunnen de volgende gevaren ontstaan:

Je raakt bewusteloos en je kan opeens wakker schrikken, na een aantal uur buiten bewustzijn te zijn geweest. Tijdens het out-gaan kan het zijn dat je stikt in je eigen tong (raspende ademhaling). Tijdens het out gaan kan het ook zijn dat je stikt in je eigen braaksel. Mensen die uit de bewusteloze slaap komen van GHB kunnen agressief zijn.

Je raakt in een coma voor een langere tijd. Je moet worden behandeld op de intensive care. De coma is erg schadelijk voor het brein op de langere termijn.

Het overdoseren kan dodelijk zijn, er worden meerdere mensen behandeld op de intensive care. De meest aannemelijke oorzaak van overlijden is het verminderen van de ademteugen tot uiteindelijk het stoppen van de ademhaling.

​​​​​​​
​​​​​​​

Verslaving

GHB is een zeer verslavende drug. Het is namelijk zo dat GHB een lichaamseigen stof is. Het bevind zich al in hele kleine hoeveelheden in je lichaam. Op het moment dat je GHB gebruikt raakt het lichaam eraan gewend dat de GHB extern wordt ingenomen, daardoor ontstaat er een lichamelijke afhankelijkheid. De verslaving aan GHB kan al na enkele keren ontstaan en het is een moeilijke verslaving om vanaf te komen. Om te stoppen met GHB raadpleeg een verslavingsarts, of YOUZ verslavingszorg. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op het moment dat je zelfstandig stopt met het gebruiken van GHB terwijl je verslaafd bent.

'Rape drug'

GHB wordt vaak geassocieerd met een 'rape drug'. Dit komt omdat GHB een verdovende werking heeft en een seksuele ontremming geeft. Hierdoor kun je makkelijker iets doen waar je later spijt van krijgt. Het komt voor dat GHB bij iemand in een drankje wordt gedaan, zonder dat diegene dit weet.

Voedsel

Eten en GHB gebruiken kan gevaarlijk zijn. Je kunt in slaap vallen door de GHB en stikken in het eten.

Niet alleen gebruiken

Als je GHB gebruikt is het aan te raden dat er iemand bij is die nuchter is. Dit houdt in dat deze persoon niks heeft gebruikt. Als je namelijk 'out' gaat, moet die persoon ervoor zorgen dat de je naar de EHBO wordt gebracht of door een ambulance wordt opgehaald.

Verkeer

GHB in het verkeer is gevaarlijk. Jouw reactie- en coördinatievermogen blijven na het gebruik nog een aantal uren verstoord.

Hart- en vaatziekten en epilepsie

Als je epilepsie en/of hart- en vaatziekten hebt dan word je geadviseerd om geen GHB te gebruiken. Het risico op een hartaanval wordt vergroot op het moment dat je GHB gebruikt.

Wat zijn risicovolle combinaties met GHB?

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op jouw lichaam.

GHB en alcohol

Alcohol en GHB is een hele gevaarlijke combinatie. De ademhaling kan onderdrukt worden. Beide middelen werken namelijk verdovend waardoor de combinatie zorgt voor een extra sterke verdovende werking. Je kunt daarnaast zo makkelijker het bewustzijn verliezen en in coma raken. Ook bestaat er een kans dat je moet braken en in het eigen braaksel stikt.

GHB en stimulerende middelen

GHB combineren met cocaïne kan een gevaarlijke combinatie zijn. Door de stimulerende werking van cocaïne voelt de gebruiker minder van de verdovende werking van GHB. Hierdoor wordt de kans op overdosering vergroot. Daarnaast kan je out gaan als de cocaïne is uitgewerkt maar nog wel GHB in het lichaam aanwezig is. Hetzelfde geldt voor het combineren van GHB met speed.

Net als bij cocaïne en speed, zorgt de combinatie van XTC met speed voor tegengestelde effecten. Hierdoor is de kans op overdosering aanwezig en kan je out gaan als de XTC is uitgewerkt. Daarnaast kan door de verdovende werking van GHB, de bewustzijnsveranderende effecten van XTC worden versterkt. De combinatie van GHB en XTC kan ervoor zorgen dat je meer ontremd bent, hierdoor kun je dingen gaan doen waar je laten spijt van krijgt.