Broodkruimel

Lekker in je vel?

Je vraagt je misschien af wat het betekent om echt 'lekker in je vel' te zitten. Want lekker in je vel, wat is dat eigenlijk? Er zijn een aantal zaken die veel jongeren belangrijk vinden.

Voorbeelden lekker in je vel zitten

  • Het gaat goed op school. Je hebt het gevoel dat je je schoolwerk aan kan.
  • Het gaat goed met vriendschappen. Je hebt het gevoel dat je vrienden hebt en bij hen terecht kan.
  • Je hebt hobby’s. Je doet graag leuke dingen alleen of met vrienden.
  • Je bent weleens trots op je zelf. Je bent blij als je een goed cijfer haalt of een doelpunt hebt gescoord.
  • Je wordt gewaardeerd door vrienden of familie. Je krijgt weleens complimentjes en voelt je daardoor goed.

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die ervoor kunnen zorgen dat je lekker in je vel zit. Wat denk je van verliefd zijn, vakantie, of die nieuwe Playstation?

Veranderingen in je lichaam

Door alle veranderingen in je lichaam en in je hoofd kan je het gevoel hebben dat je niet lekker in je vel zit. Die gevoelens zijn meestal tijdelijk. Duurt het langer dan een paar weken, en ben je bijna niet meer blij te krijgen, dan is er reden om je wel zorgen te maken.

Het beste is om dan met iemand te gaan praten over wat er aan de hand is. Als je het gevoel hebt dat je ouders en je vrienden je niet begrijpen, is het handig om contact op te nemen met iemand anders, bijvoorbeeld je mentor op school. Als de problemen langer duren, is het verstandig hulp te zoeken.

Happylessen

Hoe blijf je mentaal fit? Vorig jaar gaf Parnassia Groep twee webinars over mentale fitheid, omgaan met gevoelens en gedachtebeheersing.

Bekijk het webinar: Gevoelens en doen

Bekijk het webinar: Gedachtebeheersing