Broodkruimel

Positieve groepsdruk uitgelicht

​​​​​​​​​​Gezonde groepsdruk

Groepsdruk kan heel positief zijn. Als je vriendengroep afspreekt om met elkaar een voetbaltoernooi op te zetten, kan je spreken van gezonde groepsdruk. Bewegen is immers gezond en leuk om met elkaar te doen. Je zal dan niet zo snel in je eentje gaan hangen bij de bankjes als de rest aan het voetballen is. Jij doet waarschijnlijk ook mee.

Negatieve groepsdruk uigelicht

Negatieve groepsdruk

Groepsdruk kan ook negatief zijn. Dit gebeurt vaak als je iets doet waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent of niet helemaal achter staat. Denk aan stelen, pesten, vernielen, roken, drinken of drugs gebruiken.

Groepsdruk

Het is altijd handig om bij keuzes even stil te staan of je de keuze maakt omdat je het zelf graag wilt, of omdat anderen het willen. Heb je bij de keuze te maken met groepsdruk, of niet? Want soms heb je niet eens door dat je onder druk staat.

​​​​​​​​​​​​

Mocht je even stil willen staan bij een keuze, en je afvragen of de keuze wel goed voor je is, dan kan je de volgende vragen aan jezelf stellen:

  • Wat vind ik belangrijk?
  • Waar voel ik me goed bij?
  • Waar ligt mijn grens?
  • Wat voor gevoel geeft deze keuze mij?
  • Doe ik dit voor mezelf of voor mijn vrienden?
  • Wat gebeurt er als ik ‘ja’ zeg?
  • Wat gebeurt er als ik ‘nee’ zeg? 
​​​​​​​

Een goede manier om te beslissen wat JIJ wilt doen is om een stoplicht in te zetten. Dat doe je als volgt:

  • ROOD = stop

Stop even en neem geen beslissing. Doe even helemaal niets. Zeg tegen jezelf of tegen je omgeving dat je erover na wilt denken. Laat je niet dwingen tot een keuze op dat moment. Zorg dat je tijd wint, zodat je een beslissing kan uitstellen!

  • ORANJE = denk

Denk goed na over wat je wilt doen en stel je zelf de vragen die we hierboven hebben genoemd. Bespreek het eventueel met wat andere mensen. Leeftijdsgenoten, maar ook andere mensen waar je de mening van waardeert. Slaap er desnoods een paar nachtjes over!

  • GROEN = doe

Doe hetgeen jij zelf besloten hebt. Sta achter je eigen beslissing, ook al vinden anderen dat niet de goede keuze!

​​​​​​​

Als je het gevoel hebt last te hebben van negatieve groepsdruk wat kan je dan het beste doen?

Vraag jezelf goed af waarom je meegaat met het gedrag van de groep.

Merk je dan dat je hier eigenlijk helemaal niet in mee wilt doen, probeer er dan mee te stoppen. Iets doen wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen, maakt je uiteindelijk erg ongelukkig.

Durf nee te zeggen en kom voor je zelf op.

Schakel hulp in van mensen die je vertrouwt als je er zelf even niet uitkomt.

Merk je dat een ander ‘slachtoffer’ is van negatieve groepsdruk, spreek diegene dan aan. Diegene zal erg opgelucht zijn, omdat hij/zij dan merkt dat hij/zij niet de enige is die er zo over denkt. Daarbij merkt diegene dat jij het ook niet oké vindt om drugs te gebruiken, te pesten, of te stelen, etc.

Bedenk van te voren wat je wel en niet wilt. Als je dan in een situatie terecht komt, is het makkelijk om 'nee' te zeggen omdat je er al een besluit over hebt genomen.

​​​​​​​

Sterk in je schoenen

​​​

Het is helemaal niet raar als je weleens iets doet wat je eigenlijk niet wilt, maar toch wel doet omdat iedereen dat doet. Het voelt namelijk niet prettig om een buitenstaander te zijn. En iedereen vindt het belangrijk om bij een groep te horen.

Het verandert wel als je merkt dat iemand (vaak is het toch één persoon) druk op je uitoefent en jij het er niet mee eens bent. Dan is het het beste om er gelijk wat van te zeggen. Het komt vaak voor dat veel mensen in een groep doen wat één persoon zegt. En dat terwijl de meerderheid er niet achter staat. Als je er wat van zegt, dan durven meer mensen ook voor zichzelf op te komen. Want waarom zou je iets doen, waar je helemaal niet achter staat?

Als je door groepsdruk dingen bent gaan doen die heftig voor je zijn, zoals bijvoorbeeld stelen, vernielen, drugs gebruiken, mensen lastig vallen, dan kan het ook helpen om met iemand van buiten de groep te praten. Of trek aan de bel bij mensen die je vertrouwt (je ouders, een familielid, een hulpverlener of een leraar). Er zijn genoeg mensen die je graag willen helpen.