Groepsdruk
Positieve groepsdruk uitgelicht
Gezonde groepsdruk
Groepsdruk kan heel positief zijn. Als je vriendengroep afspreekt om met elkaar een voetbaltoernooi op te zetten, kan je spreken van gezonde groepsdruk. Bewegen is immers gezond en leuk om met elkaar te doen. Je zal dan niet zo snel in je eentje gaan hangen bij de bankjes als de rest aan het voetballen is. Jij doet waarschijnlijk ook mee.
Negatieve groepsdruk uigelicht
Negatieve groepsdruk
Groepsdruk kan ook negatief zijn. Dit gebeurt vaak als je iets doet waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent of niet helemaal achter staat. Denk aan stelen, pesten, vernielen, roken, drinken of drugs gebruiken.
Groepsdruk
Sterk in je schoenen
Het is helemaal niet raar als je weleens iets doet wat je eigenlijk niet wilt, maar toch wel doet omdat iedereen dat doet. Het voelt namelijk niet prettig om een buitenstaander te zijn. En iedereen vindt het belangrijk om bij een groep te horen.
Het verandert wel als je merkt dat iemand (vaak is het toch één persoon) druk op je uitoefent en jij het er niet mee eens bent. Dan is het het beste om er gelijk wat van te zeggen. Het komt vaak voor dat veel mensen in een groep doen wat één persoon zegt. En dat terwijl de meerderheid er niet achter staat. Als je er wat van zegt, dan durven meer mensen ook voor zichzelf op te komen. Want waarom zou je iets doen, waar je helemaal niet achter staat?
Als je door groepsdruk dingen bent gaan doen die heftig voor je zijn, zoals bijvoorbeeld stelen, vernielen, drugs gebruiken, mensen lastig vallen, dan kan het ook helpen om met iemand van buiten de groep te praten. Of trek aan de bel bij mensen die je vertrouwt (je ouders, een familielid, een hulpverlener of een leraar). Er zijn genoeg mensen die je graag willen helpen.