Broodkruimel

Nee zeggen

Het is allemaal wel erg makkelijk gezegd. ‘Kom maar voor jezelf op’ en ‘zeg gewoon nee’. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je wilt ook je vrienden niet teleurstellen of bang zijn dat jij de pispaal wordt. Hier vind je een aantal tips om ‘nee’ te zeggen.

Tips om 'nee' te zeggen

Als je voor jezelf duidelijk hebt dat je iets niet wilt, en je niet meegaat in het gedrag van de groep, betekent dat ook dat je op een dag ‘nee’ moet gaan zeggen.

De vraag wordt keer op keer weer gesteld en na een aantal keer een smoesje te hebben verzonnen zijn je smoesjes op en ga je of toch overstag of val je door de mand.

Bedenk van te voren wat je mening is als de vraag wordt gesteld. Als jij een aanbod om drugs te gebruiken wilt afslaan, kun je bijvoorbeeld aangeven dat jij:

  • drugs ongezond vindt
  • je liever op sporten richt
  • je geld ergens anders aan wilt besteden
  • Jij geen drugs nodig hebt om lol te maken
  • Jij het misschien wel een keer wilt proberen, maar pas als JIJ vindt dat je er zelf aan toe bent
Voorbeeld:
“Wil je ook een hijsje van mijn blow?”
​​​​​​​“Nee, dank je”
“Waarom niet?”
“Waarom wel?”
“Omdat je dan lekker stoned wordt”
“Waarom zou je stoned willen worden?”
Misschien weet je dat er in jullie groep nog meer mensen zijn die liever nee zeggen. Vaak voel je dat soort dingen wel aan. Ga daarmee in gesprek en spreek daarmee af dat jullie het voor elkaar opnemen als iemand je iets opdringt.
Verander van gespreksonderwerp als iemand blijft doorgaan.
Mocht je na vele pogingen nog steeds het gevoel hebben dat er niet naar je geluisterd wordt? Misschien kun je je dan afvragen of je wel jezelf kunt zijn in je vriendengroep. Wat leveren deze vrienden je op? Word je er nog wel blij van?
​​​​​
JIJ vindt iets, en als iemand je afkeurt om jouw mening, is dat hun verlies. Niet dat van jou. Wees trots op jezelf. Het is dapper om iets uit te spreken waar je voor staat.
​​​​​​​

Omgaan met stress

Nee zegggen en voor jezelf opkomen is lastig en heel spannend. Stressvol. Wat is stress ? en hoe ga je hier het beste mee om? Lees meer over omgaan met stress.

Ouders uitgelicht

Ouders met psychische problemen en/of verslaving

Ouders met psychische problemen en/of verslaving

Informatie voor jongeren