Algemeen paginakop

Designer drugs

Wat zijn designer drugs?

Designerdrugs worden ook wel research chemicals genoemd. Het omvat een groep Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Dit zijn stoffen die nieuw op de markt verschijnen en qua werking vergelijkbaar zijn met andere illegale middelen. Deze stoffen vallen nog niet onder de drugswetgeving en zijn vaak gemaakt om de wetgeving te omzeilen. Dit wordt vaak gedaan door een aanpassing te doen in de moleculaire structuur.

De meeste designerdrugs lijken qua effect en uiterlijk op de traditionele illegale middelen zoals MDMA, cocaïne of amfetamine. Vaak worden de designerdrugs ook als poedervorm, pil of in capsules verkocht. Een aantal voorbeelden van NPS zijn: 4-FA, 2C-B, 4-MMC en 3-MMC. In de afgelopen jaren zijn de stoffen 4-FA, 2C-B en 4-MMC op lijst 1 van de Opiumwet gezet.

Wetgeving

Bij designerdrugs hebben makers de moleculaire structuur van bestaande middelen zoals amfetamine, MDMA en cocaïne, een heel klein beetje veranderd om er een ‘nieuwe’ stof van te maken. De werking is vergelijkbaar met de originele variant maar het aangepaste middel valt niet meer onder de drugswet. Hierdoor is productie en handel nog niet illegaal. Belangrijke groepen designerdrugs zijn de fenylethylamines, tryptamines, piperazines, en de synthetische cannabinoïden en cathinonen. In Nederland worden voornamelijk fenylethylamines en synthetische cathinonen aangetroffen volgens het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut.

In 2020 is er een wetsvoorstel gekomen om een nieuwe ‘lijst 1a’ aan de Opiumwet toe te voegen, waarmee bepaalde risicovolle stofgroepen strafbaar worden gesteld. Door een stofgroep onder de Opiumwet te plaatsen, worden alle substanties die kunnen worden afgeleid van de chemische basisstructuur van een stof in één klap illegaal. Momenteel wordt er gewerkt aan de details en de verwachting is dat het in de loop van 2021 definitief is.

Wat is 3-MMC?

3-methylmethcathinone, is een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die de afgelopen jaren steeds bekender is geworden. 3-MMC werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderd.

3-MMC valt onder de Warenwet en staat (nog) niet op de Opiumwet. Dit betekent dat 3-MMC niet voor menselijke consumptie verkocht mag worden.

Vormen

3-MMC komt voor in poeder- of kristalvorm en is wit van kleur. 3-MMC wordt meestal geslikt door het poeder in een capsule of een vloeitje (bommetje) te doen. Gebruikers geven aan dat het snuiven van 3-MMC erg pijnlijk is.

De werking van 3-MMC

3-MMC werkt stimulerend en (licht) bewustzijnsveranderd. Gebruikers geven aan dat het effect van  3-MMC tussen dat van cocaïne en XTC in zit. Bij het slikken van 3-MMC is het effect na 20-60 minuten merkbaar. Bij snuiven zijn de effecten sneller merkbaar, namelijk al na vijf minuten. Het effect van 3-MMC kan tussen de 4 tot 7 uur aanhouden.

Gebruikers voelen zich euforisch, alert, energiek en ervaren meer zelfvertrouwen. Gebruikers hebben meer behoefte om contact met anderen te maken en veel te praten. Het effect wordt omschreven als een combinatie tussen XTC en Cocaïne. 3-MMC lijkt op 4-MMC. Gebruikers zeggen dat 3-MMC een minder euforisch gevoel geeft dan 4-MMC.

Risico's van 3-MMC

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de werking en de risico’s van 3-MMC. Dit komt omdat 3-MMC een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) is. Naar verwachting zijn de risico's vergelijkbaar met die van speed, XTC en cocaïne, namelijk:

 • (acute) verwardheid
 • Hallucinaties
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Rusteloosheid
 • verhoogde lichaamstemperatuur
 • hartkloppingen
 • angst/ paranoïde gedachten
 • Oververhitting

Wat is 4-MMC?

4-methylmethcathinone, is een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die sinds 2008 in Europa werd verkocht als badzout of als plantenvoeding. 4-MMC wordt ook wel eens Meow, meow, Miauw miauw, Mefedron, M-CA, Drone of Bubble genoemd. 4-MMC staat sinds  2012 op lijst 1 van de Opiumlijst. Dit betekent dat productie, bezit, invoeren, uitvoeren en handel strafbaar zijn.

Vormen

4-MMC komt voor in de vorm van poeder, kristallen en capsules. Soms wordt het ook in pilvorm verkocht. 4-MMC wordt geslikt maar soms ook gesnoven. Gebruikers geven aan dat snuiven erg pijnlijk is en dat het schade geeft aan je slijmvliezen.

De werking van 4-MMC

Bij het slikken van 4-MMC is het effect na 15 tot 45 minuten merkbaar. Het effect kan dan 1,5 tot 3 uur aanhouden. Bij het snuiven zijn de effecten sneller merkbaar, namelijk na enkele minuten. Bij snuiven is de werkingsduur tussen de 45 minuten tot anderhalf uur. Gebruikers geven aan dat als 4-MMC uitgewerkt is, dat zij daarna nog een aantal uur niet kunnen slapen.  

Effecten

4-MMC werkt stimulerend en (licht) bewustzijnsveranderd. Gebruikers voelen zich energiek, euforisch, ervaren muziek beter en hebben de neiging om veel met anderen contact te maken en te praten. Het effect is vergelijkbaar met dat van XTC, echter het betrokken gevoel met anderen is minder. Gebruikers omschrijven het effect als een combinatie tussen XTC en Cocaïne.  

Risico’s

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de werking en de risico’s van 4-MMC. Dit komt omdat 4-MMC een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) is. Negatieve effecten die gebruikers kunnen ervaren zijn:

 • Extreem zweten
 • ​​​​​​​Misselijkheid en duizeligheid
 • ​​​​​​​Verhoogde lichaamstemperatuur
 • ​​​​​​​Bloedneuzen
 • ​​​​​​​Hallucinaties
 • ​​​​​​​Kaakspanning
 • ​​​​​​​Rusteloosheid
 • ​​​​​​​Hartkloppingen
 • ​​​​​​​Stuiptrekkingen
 • ​​​​​​​Koude en/of blauwe vingers
 • ​​​​​​​Drang om opnieuw te gebruiken (craving)

Verslaving

4-MMC kan met name bij het snuiven verslavend werken. Gebruikers geven aan dat de roes en de daaropvolgende dip kunnen zorgen dat er een sterk verlangen komt om het middel opnieuw te blijven gebruiken. Als je vaak 4-MMC gebruikt, treedt er tolerantie op. Er moet dan een steeds hogere dosering worden gebruikt om effecten te kunnen voelen.

Wat is 4-FA?

4-fluoramfetamine, is een drug die gebruikt wordt in het uitgaansleven, tijdens festivals of andere grotere evenementen. Het wordt ook wel 4-FMP genoemd. 4-FA is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) die tot mei 2017 legaal was.

Sinds 25 mei 2017 staat het middel op de Opiumwet. Dit betekent dat productie, bezit, invoeren, uitvoeren en handel strafbaar zijn.

 

 

Vormen

4-FA komt voor als poeder, in pillen, capsules, en soms ook in vloeistoffen. Pillen en capsules worden geslikt, terwijl poeder opgelost kan worden in drinken of opgelikt kan worden.

4-FA-pillen zijn met verschillende logo's en in verschillende vormen en kleuren op de markt te vinden. Logo's, kleuren en vorm zeggen echter niets over de hoeveelheid en de werkzame stof die in een pil zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen dus een totaal andere inhoud en werking hebben. Ook worden soms pillen als ‘4-FA’ verkocht, terwijl het geen 4-FA is.

Hoe werkt 4-FA?

De werking is vergelijkbaar met XTC en Speed. Gebruikers geven ook wel aan dat het een variant is tussen deze middelen. Het heeft een stimulerende werking en begint ongeveer na een half uur tot een uur te werken. Na zo’n 3 uur vernminderd de werking.

Effecten

De effecten van 4-FA zijn euforischer dan speed en energieker dan MDMA. Gebruikers geven aan meer energie te krijgen van het middel en minder een honger gevoel te hebben, ze ervaren een euforisch gevoel en met neigt er naar meer te praten. Een bijkomend effect van het gebruik van 4-FA is tandenknarsen. 4-FA stimuleert de afgifte van zowel dopamine als serotonine, dit is vergelijkbaar met andere amfetamine-achtige stoffen.

Als de pil eenmaal is uitgewerkt kan de vermoeidheid toeslaan die eerder niet werd gevoeld. Gebruikers geven aan na het gebruik een dip te ervaren. Het kan dan voorkomen dat je minder vrolijk bent en minder lekker in je vel zit.

De volgende effecten zijn te herkennen:

Lichamelijk

 • Verwijde pupillen
 • Verhoogde lichaamstemperatuur en hartslag
 • Zweten
 • Geen honger hebben
 • Een droge mond en keel
 • Stijf gevoel in de kaken en knarsetanden
 • Soms misselijkheid, overgeven ,duizeligheid, benauwdheid

Geestelijk

 • Meer energie hebben
 • Veel praten
 • Gelukzalig en opgewekt gevoel
 • Behoefte aan contact/intimiteit is vergroot
 • Scherp

Wat zijn de risico's van 4-FA gebruiken?

Let op: drugsgebruik is nooit zonder risico! Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet.

Aan het gebruik van 4-FA zitten ook risico’s. Het is dan ook niet voor niets dat sinds 2017 het middel op de Opiumwet staat. Er zijn dan ook veel verschillende ongewenste effecten bij het gebruik van 4-FA.

Men kan tijdens en na het gebruik van 4-FA het volgende ervaren:

 • Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven
 • Oververhitting
 • Verhoogde hartslag
 • Angstig worden
 • Serotonine syndroom (heftig zweten, versnelde harstslag, trillen, verwardheid, diarree, oververhitting)
 • Hersenbloedingen (dit kan beginnen als ‘’gewone’’ hoofdpijn)
 • Psychische klachten

Bij langer, vaker en meer gebruik kan 4-FA zorgen voor depressieve klachten. Deze kunnen zich ontwikkelen of versterkt worden. Dit komt mede doordat het serotonine level wordt verstoord. Er vind een grote afgifte plaats, maar een minder grote heropname. Ook kan het gebruik zorgen dat men zich angstig voelt of in paniek raakt. We spreken dan van een bad trip.

Daarnaast heeft 4-FA een vergelijkbaar risico van afhankelijkheid als XTC. Een risico is dus dat men er geestelijk afhankelijk van wordt.

Wat zijn risicovolle combinaties?

Het combineren van verschillende middelen wordt altijd afgeraden. De effecten zijn onvoorspelbaar en geven een extra belasting op het lichaam.

4-FA en verdovende middelen

Het combineren met verdovende middelen kan er voor zorgen dat de effecten minder worden ervaren, waardoor men sneller meer bij pakt en de kans op een overdosis groter wordt. De combinatie met alcohol kan er voor zorgen dat het risicovoller is voor het hart.

4-FA en stimulerende middelen

4-FA combineren met andere stimulerende middelen zorgt er voor dat de risico’s op hartfalen, hersenbloedingen en oververhitting vergroot worden. De effecten wanneer er bijvoorbeeld XTC wordt bijgenomen kunnen extra heftig en vervelend zijn. Zo kunnen de depressieve klachten naderhand toenemen, is er meer kans op lichamelijke uitputting en zijn er meer kansen op vervelende bijwerkingen. Gebruikers zijn eerder geneigd een extra dosis te nemen, omdat de effecten van 4-FA minder sterk zijn en langzamer beginnen met werken dan MDMA en amfetamine.