Componence Asset List

16 januari 2024

pexels-cottonbro-studio-8193708.jpg
Vanaf 1 januari mogen er zowel door fysieke als online winkels geen vapes met smaakje meer worden verkocht. Of jongeren door dit verbod ook daadwerkelijk gaan stoppen met vapen is nog maar de vraag.

Artsen en deskundigen denken dat er meer nodig is om jongeren van het vapen af te houden. Hoewel de vapes zonder smaakjes aantrekkelijker zijn, zit de verslavende stof nicotine wel nog in de vapes. Ook lukt het nu al niet om de minimumverkoopleeftijd van achttien jaar te handhaven, dus er zijn ook zorgen of het verbod wel goed gehandhaafd kan worden.

Vapen kan op korte termijn effect hebben op de hersenontwikkeling van jongeren. Er is kans op een verminderde concentratie, meer stress, angst, slapeloosheid, paniekstoornissen en soms zelfs depressie. Daarnaast is er nog niet bekend wat de langetermijngevolgen van vapen zijn. Er wordt gevreesd dat vapen ook kanker, hart-en vaatziekten en longziektes kan veroorzaken.  

Jongeren halen hun vapes met smaakjes alsnog op allerlei verschillende manieren, zoals SnapChat of websites. Hierdoor is het nog steeds vrij gemakkelijk voor jongeren om aan vapes te komen. Naast het verbod zijn er dus ook effectieve preventieve interventies zijn nodig om jongeren tegen het vapen te beschermen. Het doen van de “smokefree challenge” in de klas is hier een mooi voorbeeld van.