Componence Asset List

06 november 2023

pexels-elevate-1267323.jpg
Op 6 november zal een landelijke campagne genaamd "Zien Drinken Doet Drinken" van start gaan. Deze campagne richt zich op jongeren en benadrukt de impact van het gedrag van anderen op ons eigen drinkgedrag.

Als jongeren leven we in een wereld vol invloeden. We kijken op naar mensen om ons heen, worden beïnvloed door media en social media, en laten ons onbewust leiden door het gedrag van anderen. Een van de gebieden waar dit heel duidelijk naar voren komt, is ons drinkgedrag. De campagne "Zien Drinken Doet Drinken" richt zich specifiek op deze dynamiek en probeert ons bewust te maken van de impact van het gedrag van anderen op ons eigen drinken.

Wat houdt "Zien Drinken Doet Drinken" in?

Deze campagne benadrukt de invloed die het zien van anderen die drinken op ons heeft. Het idee is vrij simpel: wanneer we anderen zien drinken, voelen we vaak de druk of de verleiding om zelf ook te gaan drinken. Of het nu gaat om vrienden die een biertje pakken tijdens een feestje, influencers die genieten van een cocktail op social media, of zelfs personages in films of series die alcohol drinken, dit alles kan invloed hebben op ons eigen gedrag.

Waarom is dit belangrijk om te begrijpen?

Door bewust te zijn van hoe het gedrag van anderen ons beïnvloedt, kunnen we beter begrijpen waarom we soms bepaalde keuzes maken. Het betekent niet dat we geen eigen verantwoordelijkheid hebben, maar het helpt ons wel om kritischer te kijken naar de beslissingen die we nemen. Het is oké om jezelf af te vragen: "Waarom wil ik dit drankje nu eigenlijk?"

Wat kunnen we doen?

De eerste stap is bewustwording. Door te erkennen dat het gedrag van anderen invloed heeft op ons eigen gedrag, kunnen we proactief keuzes maken die beter bij ons passen. Het gaat niet om het vermijden van situaties waarin anderen drinken, maar eerder om het ontwikkelen van onze eigen standvastigheid en zelfbewustzijn.

Praat erover met vrienden. Het kan helpen om openlijk te communiceren over deze dynamiek. Misschien voelt een vriend zich ook wel eens onder druk gezet om te drinken. Samen praten over dit onderwerp kan de druk verminderen en begrip kweken.

Zoek alternatieven. Er zijn talloze manieren om plezier te hebben zonder dat alcohol daarbij een rol speelt. Organiseer een game night, ga sporten, maak een filmavondje of ga samen iets creatiefs doen. Het draait om het plezier en de connectie die je hebt, niet om wat er in je glas zit.

Conclusie

De campagne "Zien Drinken Doet Drinken" start op 6 november en is een reminder dat we allemaal beïnvloed worden door de wereld om ons heen. Het doel is niet om anderen de schuld te geven van onze keuzes, maar om bewustwording te creëren. Door deze bewustwording kunnen we zelfverzekerder keuzes maken die echt bij ons passen, los van externe invloeden.

Laten we de kracht van onze eigen keuzes omarmen en ons bewust worden van de invloed die anderen op ons kunnen hebben. Onthoud altijd: jouw keuzes zijn van jou, en je hebt de kracht om te beslissen wat het beste is voor jouw welzijn en geluk.