Componence Asset List

01 augustus 2023

pexels-pixabay-260397.jpg

Bij verschillende afvalverwerkers zorgen cilinders met lachgas sinds het lachgasverbod voor een forse toename van harde explosies in de verbrandingsinstallaties.

Sinds begin dit jaar is het verboden om lachgas te kopen of te bezitten. Met dit verbod wilde het kabinet het recreatieve gebruik van lachgas terugdringen. Voorheen zat er statiegeld op de meeste lachgastanks, maar sinds het lachgasverbod mogen de tanks ook niet meer worden ingeleverd voor statiegeld. Hierdoor belanden er regelmatig tanks bij het huisvuil, om uiteindelijk in de verbrandingsoven van afvalverwerkers terecht te komen.

De ontploffende tanks geven schade aan de roostervloeren van de ketels en kunnen voor onveilige situaties zorgen. Afvalverwerkers voeren hierdoor strengere inspecties uit op het aangeboden huisvuil. Ook zijn er strengere veiligheidsmaatregelen genomen rondom de verbrandingsovens.

Om schade te voorkomen doet HVC, de afvalverwerker in Alkmaar, een opmerkelijke oproep om de illegale cilinders toch in te leveren:  "Wij zullen er niets van zeggen, want we zijn er alleen maar blij mee", laat een woordvoerder weten over de 'stiekem' ingeleverde cilinders. Naast meer lachgasflessen in het vuil, belanden ze ook vaker op straat.