Componence Asset List

25 november 2021

Gaming.jpg

Jongeren met diabetes type 1 geven aan vaak moeite te hebben met hun leeftijdsgenoten een inkijkje te geven in hun ziekte. Met serious games kunnen deze jongeren hun omgeving laten zien hoe het is om diabetes te hebben.

 Jongeren geven aan in hun puberteit te worstelen met de bemoeienis van ouders en zoeken steun bij hun vrienden.  De beperkingen die deze vorm van diabetes met zich meebrengt zijn vaak niet bekend. Met de online game Hyper Control heeft het bedrijf Raccoon Serieus Games samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Reinier de Graaf gasthuis een manier gevonden om dit op een toegankelijke manier te laten zien.

Met deze serious game kunnen meerdere spelers op een hele laagdrempelige manier een inkijkje krijgen in alle zaken waar iemand met diabetes type 1 op moet letten. De spelers ervaren bijvoorbeeld hoe het is om continu te moeten letten op je bloedsuikers en hoe het is om een hypo te hebben. In het spel moeten verschillende spelers samenwerken om de uitdaging te voltooien. Voor jongeren kan deze spelvorm een gemakkelijke gespreksopener zijn waarmee jongeren met diabetes mogelijk meer begrip van hun omgeving kunnen krijgen.

Volgens de makers lenen games zich erg goed om serieuze boodschappen, zoals het hebben van diabetes, op een toffe manier overgebracht. Het spel is nog in de ontwikkel fase en verwacht wordt dat het in september 2022 klaar is voor gebruik. Er bestaan nog veel meer verschillende games waarbij een serieus doel beoogd wordt. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld chirurgen in opleiding te laten trainen in het uitvoeren van operaties, jongeren met ADHD behandelen met een serious game en sollicitaties oefenen met virtual reality. Dit zijn zomaar enkele voorbeelden maar de ontwikkeling gaat erg rap!

Deel dit bericht vooral met kennis en of vrienden die diabetes type 1 hebben. Mogelijk kunnen zij dit binnenkort inzetten in hun omgeving als gespreksopener!

Meer informatie?