Componence Asset List

23 augustus 2023

Brideboot+%281%29.jpg

Jeroen van Zanten heeft de stichting Queer & Sober begin 2023 opgericht. Hij geeft aan dat dat de focus van de 0.0-boot lag op de lhbtq+ personen die volledig nuchter zijn of die een plek missen waar ze anderen kunnen ontmoeten zonder alcohol of drugs. Inmiddels telt Queer & Sober 170 leden. "Die variëren van mensen die eerder verslaafd waren, tot mensen die bewust gestopt zijn of simpelweg nooit alcohol hebben gedronken", zegt Van Zanten. "We komen regelmatig samen voor activiteiten zoals wandelingen, karaokeavonden, yoga of lasergamen."

Feestjes en drank: Koos van Plateringen was er in het verleden niet vies van. "Ik dronk mezelf elk weekend lam. Dat had ook invloed op mijn doordeweekse dagen: ik was moe en futloos", vertelt hij aan Editie NL. Nu drinkt Van Plateringen geen alcohol meer. "Het heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Natuurlijk is het soms lastig, want alcohol verdooft ook pijn en emoties, maar ik ben wel altijd fris en helder."

Plezier zonder alcohol

Met zijn 0.0-boot op de Pride hoopte Van Zanten te laten zien dat een alcoholvrij leven ook heel plezierig kan zijn. "We begrijpen dat toeschouwers aan de zijlijn niet meteen zullen stoppen met drinken, dat is ook niet ons doel. Maar we hopen wel dat ons initiatief hen aan het denken zet."

"Het is belangrijk om te realiseren dat alcohol erg ongezond is, iets waar maar weinig mensen zich bewust van lijken te zijn", gaat hij verder. "In plaats daarvan wordt het vaak verheerlijkt. Mensen zien het als stoer of grappig, terwijl het grote risico's met zich meebrengt, zoals black-outs en ongelukken."

Of een feest zonder alcohol wel net zo'n groot feest is? Koos van Plateringen geeft toe dat het niet hetzelfde is. "Het is een totaal andere ervaring. Toen ik nog dronk op feestjes, was het overal gezellig. Als je nuchter bent, kan het dat het ergens minder leuk lijkt."

Dat was voor hem even wennen. "Maar uiteindelijk beleef je het feest op een heel andere, net zo leuke manier. Alcohol neemt onzekerheid weg en maakt je wat losser. Dat gevoel moet je nu uit jezelf halen", zegt hij. "Misschien ga je wat minder lang door, maar je herinnert je wel alles en je bent in controle."

 

Alcohol en uitgaan zijn voor veel jongeren onlosmakelijk verbonden. De overgrote meerderheid (91 procent) van de mensen tussen de 16 en 35 jaar drinkt alcohol vóór het uitgaan. Daarbij gaat het al snel om 6 glazen. Tijdens het uitgaan wordt vrijwel altijd (in 99 procent van de gevallen) alcohol gedronken. Daar drinken jongeren gemiddeld 7 glazen (Bron: Trimbos-instituut).

Bron: Eerste Pride-boot waar alcohol verboden is: 'Drank wordt verheerlijkt' | RTL Nieuws