Go to top
Sla inhoud over

Sterk in je schoenen

Het is helemaal niet raar als je weleens iets doet wat je eigenlijk niet wilt, maar toch wel doet omdat iedereen dat doet. Het voelt namelijk niet prettig om een buitenstaander te zijn. En iedereen vindt het belangrijk om bij een groep te horen. 

Het verandert wel als je merkt dat iemand (vaak is het toch één persoon) druk op je uitoefent en jij het er niet mee eens bent. Dan is het het beste om er gelijk wat van te zeggen. Het komt vaak voor dat veel mensen in een groep doen wat één persoon zegt. En dat terwijl de meerderheid er niet achter staat. Als je er wat van zegt, dan durven meer mensen ook voor zichzelf op te komen. Want waarom zou je iets doen, waar je helemaal niet achter staat?
 
Als je door groepsdruk dingen bent gaan doen die heftig voor je zijn, zoals bijvoorbeeld stelen, vernielen, drugs gebruiken, mensen lastig vallen, dan kan het ook helpen om met iemand van buiten de groep te praten. Of trek aan de bel bij mensen die je vertrouwt (je ouders, een familielid, een hulpverlener of een leraar). Er zijn genoeg mensen die je graag willen helpen.

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer

Werkstuk maken

Ga je een werkstuk maken of spreekbeurt houden over alcohol, roken of drugs? Je vindt hier veel informatie die je kunt gebruiken voor je werkstuk.

> Lees meer