Go to top
Sla inhoud over

Zorgt Corona voor meer alcohol gebruik?

17 november 2020

Het Trimbos Instituut heeft onderzoek gedaan naar het alcohol gebruik tijdens de eerste lockdown en in de periode die daarop volgde. Met verschillende vragenlijsten is geïnformeerd naar het alcohol gebruik voor, tijdens en na de eerste lockdown. Met behulp van deze uitkomsten in combinatie met wetenschappelijke literatuur, zijn hier een aantal inzichten uit gekomen. Deze laten zien hoe het alcoholgebruik is verandert door de coronacrisis.

In de afbeelding hierboven is inzichtelijk gemaakt wat de uitkomsten zijn van het onderzoek. De meeste ondervraagden zijn niet meer of minder gaan drinken tijdens de coronacrisis. 55% - 69% van de mensen zijn stabiel gebleven en drinken evenveel alcohol als voor de maatregelen. Daarnaast is er een groep die minder is gaan drinken (17,7% - 22,1%) en een groep die meer is gaan drinken (11% - 21,2%). Van deze laatste groep is nog niet inzichtelijk gemaakt hoeveel meer zij zijn gaan drinken en of er sprake is van problematisch alcoholgebruik.

Kortom bij de meerderheid van de deelnemers heeft het coronavirus geen invloed gehad op het alcoholgebruik. Dit betekend niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken, want er is ook een groep waarbij het alcoholgebruik is toegenomen. Dit kan onder andere komen door stress, eenzaamheid en psychische klachten.

Het is belangrijk om te weten dat alcohol zorgt voor een verminderde weerstand, waardoor je gevoeliger bent voor ziektes en virusen. Daarnaast kan het ziekteverloop ernstiger zijn en het herstel langer duren. Alcohol verhoogt de kans op chronische ziekten, zoals obesitas, diabetes type 2 en een verhoogte bloeddruk. Deze hebben een negatief effect op het ziekteverloop.

Ben jij benieuwd of je alcohol gebruik zorgelijk is? Maak dan de 'Zelf-test alcohol' en krijg inzicht in je alcoholgebruik.

Wil je meer weten over alcohol en het coronavirust, kijk dan op de website van het Trimbos Instituut.

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer