Go to top
Sla inhoud over

De positieve effecten van gamen

16 november 2020

Gamen is namelijk een veel socialere bezigheid dan men verwacht. Veel jongeren gamen namelijk vaker met andere jongeren i.p.v. alleen in een donkere kamer. Dit is het beeld dat veel ouders eerst wel hadden. Zo bleek namelijk ook uit één van de onderzoeken dat het eenzaamheidsgevoel van jongeren verminderde die samen games speelden met leeftijdsgenoten.

Daarnaast werd ook gezien dat jongeren die met elkaar spelen en elkaar positieve feedback gaven hun vriendschap deed verbeteren.

Het is belangrijk om niet zozeer te kijken naar het aantal uur dat een jongere gamet, maar vooral of het ook wel wordt afgewisseld met andere activiteiten en hoe goed iemand op deze andere activiteiten nog functioneert. Het is dus zeker niet de bedoeling dat er alleen nog maar gegamet wordt.

Ook wordt het een probleem als jongeren gaan gamen om aan de werkelijkheid te ontsnappen. "Dat noemen we ook wel escapisme. Ze spelen dan videogames om niet aan hun problemen te hoeven denken." - Geert Verheijen, RTL Nieuws.

Harry Hol, verbonden aan Bureau Jeugd & Media, vertelde dat er genoeg redenen zijn om je kind lekker zijn gang te laten gaan op de spelcomputer:

  1. Ze vinden het leuk.
  2. Ze steken er wat van op. De algemene kennis wordt bijgespijkerd en het vergroot hun talenkennis.
  3. Het is een veilige manier van experimenteren, bijvoorbeeld om een (ander) deel van je persoonlijkheid mee te verkennen.
  4. Het is onderdeel van hun sociale leven. Als je een kind niet laat gamen, betekent het dat hij of zij een deel van de conversatie mist, zegt Hol.
  5. Gamen verbindt. "Je deelt een ervaring, net zoals je samen naar de Efteling gaat.

Bron: RTLNieuws.nl

Ook de BBC plaatste onlangs een artikel waarin de positieve kant van gamen beschreven werd. Deze kun je hier lezen (het artikel is in het Engels).

Maak je je zorgen om jouw gamegedrag of over het gamegedrag van jouw kind. Neem dan gerust met ons contact op via de chat of via preventie@youz.nl

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer