Go to top
Sla inhoud over

Opdringen van alcohol aan andere mensen

16 juli 2020

Quest heeft hier onlangs een artikel over geschreven. Quest omschrijft het gedrag van toch overstag gaan en toch meedoen met het drankje, terwijl je dit eigenlijk niet wilt als imitatiegedrag. Het woord imitatie zegt het eigenlijk al: ´Het nabootsen´. Dit alles bleek uit een onderzoek van de Radbou Universiteit in Nijmegen. Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen meedronken met de acteur, zonder dat zij daartoe gepusht werden. Onbewust willen we als mens graag anderen imiteren.

Doordat we (onbewust) graag imiteren, verwachten we dat anderen dit ook doen, aldus Groefsma (Radboud Universiteit). Op het moment dat iemand zich niet laat overhalen voelt men zich afgewezen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat dit imitatiegedrag in onze cultuur zit; een alcoholische versnapering bij een gezellige gelegenheid wordt dus gekoppeld aan het feit dat alcohol gezellig is en wanneer je niet drinkt je niet gezellig bent.

Om deze reden is zelfbeheersing zou belangrijk. En zelfbeheersing kun je training, ondanks dat het gedeeltelijk is aangeboren, speelt de omgeving ook een belangrijke rol. Het belangrijkste is dat jij je bewust bent van wat je zelf wilt. Wil je niet drinken doe dit dan ook niet. Soms kunnen mensen jou proberen over te halen, maar blijf bij jouw standpunt, ook al is dit moeilijk. We weten dat vrienden het uiteindelijk ook helemaal niet erg vinden als je niet drinkt! Maak voor jezelf een gezonde keuze en wees het goede voorbeeld.

Het volledige artikel kun je hier lezen!

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer