Componence Asset List

01 februari 2022

pexels-pixabay-534216+%282%29.jpg

Sociale media staat bol van de advertenties om cryptomunten te kopen. Er worden mooie marges beloofd maar de praktijk lijkt vaak minder rooskleurig te zijn dan gedacht. Jongeren ruiken geld maar sommigen houden er flinke schulden aan over.

Steeds meer jongerenwerkers zien het gebeuren. Jonge jongens die denken slimmer te zijn dan de markt en steeds meer geld investeren in cryptomunten. Op dit moment kiest 42 procent van de jongeren om hun vaak nog geringe vermogen te beleggen blijkt uit een onderzoek van Rabobank en het Nibud. Ondanks dat de meeste dit nog doen met traditionele beleggingen kiest ondertussen 27 procent voor cryptomunten zoals bitcoin of ethereum.

Tegenwoordig is het zeer laagdrempelig om te beleggen. Via een app die meer lijkt op een game dan op app voor beleggers wordt op aantrekkelijke wijze gestimuleerd om geld in te zetten. Jongerenwerker Martin Sarov ziet dat jongeren elkaar opjutten om meer geld in te zetten. ‘Wie wil nou niet snel geld verdienen?’ Hij ziet genoeg jongeren in zijn wijk die na jaren winst plots toch veel verlies hebben. Voor sommige jongeren blijft het bij financieel verlies maar sommige jongeren raken in de depressie of krijgen problemen in hun dagelijks leven. De gevolgen groot zijn.

In steeds meer gemeentes worden voorlichtingen georganiseerd om jongeren enigszins bewust te maken van de risico’s. ‘We zeggen niet: je moet niet beleggen in crypto’s, dat zou alleen maar een verkeerd effect kunnen hebben. We zeggen: als je het doet, weet waar je mee bezig bent. We leggen dus uit hoe het werk. En hoe jij als kleine belegger bijvoorbeeld speelbal kunt worden van grote beleggers. Waarbij de grote jongens de winst pakken en jij met het verlies zit’.

Ben jij bezig met beleggen (in crypto munten)? Wees je bewust van het risico en beleg alleen geld dat je kan verliezen. Merk jij dat je het lastig vindt om te stoppen met crypto? Neem dan contact op met een preventiewerker. Er zijn veel overlappende elementen die bij zowel gokken als bij crypto aanwezig zijn.

 

Klik hier voor het originele artikel