Componence Asset List

07 december 2021

Antes+YOUZ+speed+website+%281%29.png

De vereniging van Urologie slaat alarm omdat steeds meer jongeren zich melden bij de Uroloog voor problemen veroorzaakt door ketamine. Het middel dat ook wel, ket, special K of keta genoemd wordt is de laatste jaren steeds populairder onder jongeren die uitgaan. Echter wordt nu steeds duidelijker wat voor schade het middel doet aan de blaas.

De NOS heeft afgelopen avond een artikel uitgezonden over het middel ketamine. Hierin wordt een jongen genaamd Robert geïnterviewd. Robert geeft aan dat hij via vrienden in aanraking kwam met het middel ketamine. Hij geeft aan eerst een gram te verdelen met zijn vrienden waarna hij een tijdje later zo’n vierenhalve gram per dag gebruikt. Een half jaar nadat hij was gestart met gebruiken kreeg hij last van zijn blaas. ‘’ik ging op een gegeven moment bloed plassen, en er kwamen ook bloedstolsols bij. Vreselijk pijnlijk. En je moet steeds vaker plassen, uiteindelijk om de tien minuten’’ aldus Robert.

Urologen slaan alarm omdat de schade kan leiden tot ernstige complicaties die blijvend kan zijn. Stoppen met het middel is soms al te laat, de schade is helaas blijvend. Antibiotica lijken vaak niet te werken en in het uiterste geval moet de blaas worden verwijderd. Dan moet er een stoma worden aangelegd wat een zeer heftige ingreep is voor een patiënt.

Bij het Trimbos-instituut, de instantie die drugsgebruik onderzoekt, wordt ook een toename in gebruik gemeld. Zij geven aan dat onder jongeren die uitgaan het gebruik bijna verdubbeld is: van 12 procent in 2016 naar 22 procent in 202. Dat komt in de buurt van het niveau van amfetamine en cocaïne.  

Nu dit middel meer en vaker gebruikt wordt komen de gezondheidsrisico’s beter aan het licht. Robert zijn blaas is met botox behandeld wat enige vermindering in klachten heeft gegeven. Maar onduidelijk is hoe lang deze vermindering blijft. Net zoals Robert willen urologen zeer graag landelijk waarschuwen dat ketamine gebruik veel meer schade doet dan vaak door gebruikers in eerste instantie wordt ingeschat.

Ken jij iemand die (regelmatig) ketamine gebruikt? Informeer deze persoon dan voor de mogelijk risico’s die het middel met zich meebrengt.  Vaak maken jongeren keuzes zonder dat ze goed hebben nagedacht over wat de gevolgen zijn. Wij helpen jongeren informatie te geven waarna zij een verstandige keuze kunnen maken. Zo raden wij af om ketamine te gebruiken omdat de gezondheidsrisico’s groot zijn. Wil jij graag in gesprek gaan met een preventiewerker bel dan naar 088 3580960 of start een chat met een medewerker.

Klik hier voor het originele artikel