Componence Asset List

17 november 2021

Uitgaan-4+%281%29.jpg
Door het hele land wordt er een lachgas epidemie gesignaleerd. Waar dit jaren geleden nog een redelijk onschuldig imago had liegen de nieuwsberichten er nu niet om. Het lachgasgebruik is zo omvangrijk geworden dat er een speciaal team is opgezet. Het lachgasteam draait de laatste maanden overuren maar gelukkig bereikt dit speciale team een hoop jongeren.

 

Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist binnen dit speciale lachgasteam maakt zich grote zorgen. Ze geeft aan dat voor corona er al een toename in gebruikers werd opgemerkt maar dat sinds de lockdown het echt is geëxplodeerd. Het team geeft aan dat ze bij de behandeling het volledige gezin mee te nemen in de behandeling. Iedereen moet worden ingelicht dat het geen ongevaarlijke drug is. Het verraderlijke van lachgas is dat mensen denken dat een ballonnetje het niet zoveel kwaad kan. Er is alleen een groeiende groep gebruikers die veel meer gebruikt en waar neurologische schade regelmatig voorkomt.

De roes van lachgas duurt maar enkele minuten. Dit leidt er toe dat jongeren veel kunnen gebruiken, soms wel tot 700 ballonnen per dag. De jongeren die Gwen spreekt over hun verslaving spreken over een sterke craving, het verlangen om weer te gebruiken is enorm sterk.

Klachten op de korte termijn zijn vaak: hoofdpijn, duizeligheid en verwardheid. Op de lange termijn kunnen klachten als krachtsverlies, moeite met lopen en incontinentie krijgen. Jongeren die bij het lachgasteam komen hebben soms uitvalsverschijnselen of een dwarslaesie. Deze klachten zijn niet altijd permanent maar het revalideren kan lang duren.

Klik hier voor het originele artikel

Ons advies is om lachgas gebruik heel serieus te nemen. Voor meer informatie over lachgas kan je rondkijken op onze website. Heb jij zelf het idee dat je teveel lachgas gebruikt of ken je iemand die dit doet? Bel ons voor informatie of kijk rechts onder in beeld of er iemand aanwezig is om mee te chatten.