Nieuws
Componence Asset List
19 juli 2023
De proefpersonen in dit nieuwe onderzoek gingen na het nemen van de middelen wel beter hun best doen op de proefjes die ze moesten uitvoeren, maar deze inspanning leverde niets op, aldus mede-onderzoeker Peter Bossaerts. Tijdens het onderzoek kregen de proefpersonen steeds één van de drie middelen: methylfenidaat (ritalin), dextro-amfetamine en modafinil. Deze middelen worden voornamelijk voorgeschreven bij ADHD of slapeloosheid. Maar deze middelen werden in 2021 ook door één op de twintig studenten zonder recept gebruikt in de hoop hun prestaties te verhogen.
Vooral de individuele verschillen die uit de studie waren gebleken waren opvallend. De proefpersonen die zonder middel het best scoorden, presteerden mét middel juist slechter. En andersom. "De medicamenten deden veel van de verschillen tussen de proefpersonen verdwijnen", concludeert Bossaerts.
Roshan Cools is een neurowetenschapper die aan het Donders Instituut in Nijmegen en doet ook onderzoek naar smart drugs. Niet te verwarren met geestverruimende smartsdrugs, zoals paddenstoelen waarvan je kunt gaan hallucineren. Zij toonde recent in een andere studie aan dat ritalin alleen de prestatie van mensen verbeterd als ze een laag dopamineniveau hebben in hun hersenen. Dopamine is een stofje dat communicatie tussen hersencellen mogelijk maakt en ritalin werkt op dit stofje.
Er zijn allerlei factoren die een rol kunnen spelen op het effect van smart drugs op je prestatieniveau. Wat voor soort probleem je moet oplossen, hoe goed je in iets bent of hoeveel dopamine je in je brein hebt. Wel is Cools met haar team bezig om hier een voorspellingsmodel voor te ontwikkelen.
Iets wat wel zeker is, is dat het bezit en het verhandelen van veel van deze middelen verboden is. Daarnaast krijgt een deel van de gebruikers last van bijwerkingen zoals misselijkheid, slapeloosheid en hartkloppingen.
Bron: Smart drugs kunnen averechts werken, 'gebruik ze niet als hulpmiddel' (nos.nl)