Componence Asset List

04 juli 2024

pexels-pixabay-266995.jpg
Het gebruik van 3-MMC, ook wel 'Poes' genoemd, is de laatste jaren erg toegenomen, vooral onder kwetsbare jongeren. Dit is zorgelijk, zeker omdat deze drug sinds oktober 2021 verboden is in Nederland. 

Wat is 3-MMC?

3-MMC is een chemische drug die lijkt op amfetamine en MDMA. Het heeft een oppeppend effect en kan je een gevoel van verbondenheid geven. Het middel wordt meestal in poeder- of kristalvorm verkocht en kan geslikt, gesnoven of opgelost in een vloeistof worden ingenomen.

Waarom is het zo populair?

In totaal heeft 1,3% van de 18-plussers in het afgelopen jaar 3-MMC gebruikt. Dit lijkt misschien een niet al te grote groep maar het gebruik onder kwetsbare jongeren en uitgaanders ligt veel hoger. Hier zijn een paar redenen waarom het zo populair is:

  • Gemakkelijk te krijgen en goedkoop: Ondanks het verbod is 3-MMC nog steeds makkelijk te vinden via illegale wegen en is het goedkoper dan andere drugs zoals cocaïne of MDMA.
  • Effecten: De effecten van 3-MMC lijken op die van MDMA, maar met minder heftige bijwerkingen en een kortere 'kater'.
  • Onwetendheid: Veel jongeren weten niet goed wat de risico's en gevaren van 3-MMC zijn.

Wat zijn de gevaren?

Het gebruik van 3-MMC is niet zonder risico's. Hier zijn een paar belangrijke gevaren:

  • Gezondheidsproblemen: 3-MMC kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals een snelle hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid, hoofdpijn, en zelfs levensbedreigende situaties zoals een hartaanval of oververhitting.
  • Verslaving: 3-MMC kan erg verslavend zijn. Regelmatig gebruik kan leiden tot afhankelijkheid.
  • Onvoorspelbare effecten: Omdat 3-MMC illegaal wordt gemaakt, kan de samenstelling verschillen. Dit maakt het moeilijk om te weten hoeveel je moet nemen en wat de effecten zullen zijn, wat het risico op een overdosis groter maakt.
  • Psychische problemen: Gebruik van 3-MMC kan leiden tot angst, paranoia, depressie en andere psychische problemen, vooral bij langdurig gebruik.

Wat kun je doen?

Als je overweegt om 3-MMC te gebruiken of als je iemand kent die het gebruikt, kun je het volgende doen:

  • Leer de risico's kennen: Weten wat de gevaren zijn, is de eerste stap om te voorkomen dat je in de problemen komt.
  • Praat erover: Praat met vrienden, familie of iemand die je vertrouwt als je voelt dat je onder druk staat om drugs te gebruiken.
  • Zoek hulp: Als je merkt dat je afhankelijk begint te worden van 3-MMC of andere drugs, zoek dan professionele hulp. Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen om te stoppen.

Tot slot

Het gebruik van 3-MMC onder jongeren, vooral onder kwetsbare groepen, is een groot probleem in Nederland. Het is belangrijk om te weten wat de gevaren zijn en om elkaar te helpen om veilig te blijven. Wees slim, zorg goed voor elkaar en zeg nee tegen 3-MMC.