Componence Asset List

30 juni 2022

Uitgaan-4+%283%29.jpg

Veel jongeren bang voor Needle Spiking terwijl er nog niks is bevestigd. Wat moet je hierover weten? Bij het uitgaanspubliek is het bekend dat er iets in je drankje gegooid kan worden. Vaak is dit een drug als GHB of slaapmiddelen. De gedrogeerde heeft vaak een black-out of valt soms flauw waarna het een makkelijke prooi is voor kwaadwillende. Een nieuw fenomeen is needle spiking waar iemand met een naald geïnjecteerd wordt. Er is nog niets bevestigd dus men moet waakzaam zijn met het verspreiden van nieuws.

Bij de meldingen die zijn gedaan geven de vrouwen aan dat ze zich opeens duizelig en misselijk voelen. Ze raken gedesoriënteerd en in sommige gevallen zakken ze in elkaar.
In weinig gevallen voelden ze de prik gelijk op het moment dat het gebeurd, het is meestal in de dagen erna dat ze een blauwe plek of bultje ontdekken op de arm, bil of been. Na een paar uur verdwijnt de drug uit je lichaam wat het testen op drugs moeilijk maakt.

Net als het drogeren via een drankje, wordt er vanuit gegaan dat ook bij needle spiking het doel om iemand te beroven of te misbruiken. Door de (meestal) verdovende effect van de drugs kan de persoon in kwestie zich niet verweren. Als de persoon bij bewust zijn is, heeft hij/zij wel door wat er gebeurd maar kunnen ze niet bewegen of praten. (bij een hoge dosis kan het zelfs zo zijn dat de persoon bewusteloos raakt) Dit maakt het roepen om hulp of wegrennen onmogelijk.

Experts weten niet exact wat er in de spuit zit maar waarschijnlijk zal het hier gaan om een slaapmiddel. Hier heb je minder van nodig en is het makkelijker te injecteren door een korte prik. Dit fenomeen was al bekend in Groot- Brittannië, Frankrijk en België en het maakt nu zijn opkomst in Nederland. De politie in Nederland heeft 25 tot 40 meldingen onderzocht waarbij voornamelijk vrouwen aangifte hebben gedaan die zeggen te zijn gedrogeerd doormiddel van een naald. Helaas is in Nederland tot op heden geen concreet bewijs gevonden dat iemand daadwerkelijk gedrogeerd is met een naald.

Sommige experts zeggen zelfs dat het om massahysterie gaat. Regelmatig denken jongeren gedrogeerd te zijn terwijl zij simpelweg teveel, te snel hebben gedronken. Hier spelen set en setting een belangrijke rol bij. (Klik hier voor meer informatie over SET en SETTING). Toch moeten de meldingen wel serieus genomen worden.

Wees alert maar niet overbezorgd.

Heb je het vermoeden dat je gedrogeerd bent? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts en doe altijd aangifte bij de politie.

Wil je meer weten over de verschillende soorten drugs kijk dan op onze site www.maakjekeus.nl.

Wil je advies of een vrijblijvend gesprek met een van onze preventiedeskundige bij Youz verslavingszorg, stuur een mailtje naar preventie@youz.nl