Componence Asset List

01 november 2023

pexels-yan-krukau-8617807.jpg

Hoe ze afspraken er precies uit moet komen te zien, kunnen scholen na de zomervakantie met leraren, leerlingen en ouders bespreken. Wel is het duidelijk dat naast telefoons ook tablets en smartwatches niet meer welkom zijn in de les. Momenteel gaat het vooralsnog om een dringend advies. Mochten de maatregelen aan het einde van volgend schooljaar geen effect hebben gehad, volgen mogelijk landelijke regels om het gebruik van telefoons in de klas aan banden te leggen met een wettelijk verbod. Telefoons mogen vanaf volgend jaar nog wél mee de les in als dat nodig is voor de inhoud van de les, bijvoorbeeld in een les over digitale vaardigheden. Leerlingen die hun telefoon nodig hebben vanwege medische redenen, bijvoorbeeld om suikerwaarden te meten, worden ook uitgezonderd.

Dit dringende advies is uitgegeven omdat telefoons volgens het ministerie van Onderwijs zorgen voor afleiding en slechtere prestaties van leerlingen. Het hebben van telefoons in de klas is dan ook al langer onderwerp van discussie.

De VO-raad is blij met de nieuwe afspraak. "Niemand wil onnodige afleiding in de klas, en daarom moeten telefoons alleen op die momenten gebruikt worden dat het de les ten goede komt en helpend is voor de docent", zegt voorzitter Henk Hagoort. De organisatie roept scholen op om hun telefoonbeleid tegen het licht te houden.

Bron: Mobieltje verdwijnt volgend jaar uit klas, verbod in hele school niet uitgesloten | Tech | NU.nl