Componence Asset List

08 maart 2024

pexels-lilartsy-1111597.jpg

Dit is de hoogste boete die ooit aan een goksite is opgelegd. Gammix is gevestigd op Malta en biedt Nederlanders kansspelen aan via websites, zonder hier voor de juiste vergunning te hebben.

"We zien dat illegale aanbieders vaak weinig aandacht hebben voor de speler en zich niet aan hun zorgplicht houden", zegt voorzitter René Jansen van de Ksa over de boete. "Ook bij deze aanbieder zien we dat: zo was er geen duidelijke leeftijdscontrole. Dat is enorm schadelijk."

De Ksa heeft gekeken hoeveel inkomsten het bedrijf naar schatting uit Nederland had en hier de hoogte van de boete op gebaseerd. Daarnaast waren er verzwarende omstandigheden, zoals het aanzetten tot onmatig spelen en het ontbreken van die leeftijdscontrole.

Eerder in de fout

Gammix heeft meerdere websites opgezet om te gokken, waar tegen betaling spellen gespeeld kunnen worden. In 2022 had de Ksa Gammix ook al eens gedreigd met een dwangsom van bijna 4,5 miljoen euro. Toen het bedrijf een jaar later nog geen verbetering toonde, is de Ksa begonnen die te innen. Het bedrijf heeft daar bezwaar tegen aangetekend, maar ondernam geen acties om toekomstige boetes te voorkomen.

Strengere regels op komst

Online gokken werd in oktober 2021 gelegaliseerd om de markt te kunnen reguleren, afspraken te kunnen maken over nazorg en te voorkomen dat gokkers op schimmige websites in buitenland terecht bleven komen. Inmiddels hebben er 27 bedrijven zo’n vergunning om online gokken mogelijk te maken. Wie zo'n vergunning niet heeft, moet Nederlanders weren door bijvoorbeeld een ip-blokkade.

Omdat er ondanks de nieuwe regels toch nog veel gokkers in de problemen komen, drong de Tweede Kamer deze maand bij demissionair minister Weerwind aan op strengere regels. Zo moet er een speellimiet komen die voor alle bedrijven geldt, omdat gokkers anders tussen websites kunnen rouleren. Ook zouden bedrijven beter toezicht moeten houden om gokproblemen te voorkomen.

Bron: Kansspelautoriteit legt hoogste boete ooit op aan illegale goksite (nos.nl)