Componence Asset List

09 juni 2022

pexels-harsch-shivam-2007647.jpg

Veel mensen zijn tijdens de coronacrisis gestopt met sporten. Als gevolg van de crisis zijn veel sportclubs en sportscholen tijdelijk gesloten. Nu alles weer open is zijn veel sporters niet meer terug gekomen. De doelgroep lijkt vooral te bestaan uit jongeren, zo blijkt uit onderzoek van NOC*NSF.

In 9 jaar tijd is het aantal actieve sporters niet meer zo laag. Onder de groep binnensporten (fitness, zwemmen en dansen) zijn de meeste afhakers. Na elke maatregel kromp het aantal sporters een stukje maar na 2 jaar blijken de cijfers een gigantische daling te hebben doorgemaakt. Na de coronacrisis zitten we nu in een beweegcrisis zegt Marc van Tweel van het NOC*NSF.

Veel jongeren lijken tijdens de coronacrisis hun dagen te hebben versleten met Tiktok, Netflix en games. Waarom zij niet zijn teruggekeerd naar hun geliefde sport is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat het aantal meldingen van gameverslaving is toegenomen. Hobby’s en structuren vielen weg en gamen leek het meest vermakelijke alternatief.

Voor de buitenwereld kan problematisch gamen soms makkelijk onzichtbaar blijven. Gameverslaafden veroorzaken meestal geen overlast zoals de stereotype alcoholist dat zou kunnen doen. Soms delen ouders er ook weinig over vanuit schaamte en onzekerheid. Maar het probleem komt voor in alle sociale klassen. Alarmsignalen zijn vooral als het gamen in  plaats komt voor andere aspecten in het leven zoals sociale contacten, oude hobby’s of slaapkwaliteit. Daarnaast moet de gezondheid er niet onder lijden.

Gamen is niet meer weg te denken uit het moderne leven van een jongere. Voor veel jongere is het een leuke hobby die ernaast gedaan wordt maar voor sommige kan het een fijne plek zijn om naartoe te vluchten. Heb jij zelf het gevoel dat je teveel achter je scherm zit en zou je hier wel eens een vrijblijvend gesprek over willen? Heb jij het gevoel dat je weinig grip meer hebt op je game gedrag en wil je hier eens over sparren met iemand? Mail dan naar Preventie@youz.nl of bel naar ons telefoonnummer 088-358 5900