Componence Asset List

26 juli 2023

Alcohol+en+social+media.jpeg
Volgens de communicatiewetenschapper worden er door jongeren veel berichten geplaatst waarin alcohol een rol speelt. “Ze zeggen dat alcohol meestal per ongeluk in beeld komt en zien dit niet als een probleem. Als we dan vertelden dat die posts kunnen leiden tot meer alcoholconsumptie bij leeftijdsgenoten, gingen ze er vaak anders over denken.”

Hendriks en haar collega-wetenschappers ondervroegen zo’n 300 jongeren tussen de 16 en de 28 jaar. Dit waren scholieren en studenten van verschillende opleidingsniveaus. “De jongeren bleken vooral behoefte te hebben aan waarschuwingen voor alcoholposts op social media. Ze scrollen en posten vaak op de automatische piloot en zouden daar best uitgetrokken willen worden”, zegt Hendriks.

Zo’n zestig procent van de 300 ondervraagde jongeren post weleens een foto met alcohol. Dit waren vaak posts die positieve associaties opriepen met drank, zoals bijvoorbeeld feestfoto’s of foto’s van gezellige etentjes. Ook staan er op Instagram soms meer ingezoomde foto’s van bijvoorbeeld cocktails.

Hendriks heeft de invloed van alcoholposts op social media al eerder onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat jongeren die zulke socialmediaposts voorbij zien komen, geneigd zijn meer te gaan drinken. Er was een duidelijk oorzakelijk verband: als jongeren op vrijdag een alcoholpost zagen, vergrootte dat de kans dat ze zaterdag gingen drinken en daarbij ook méér gingen drinken dan ze anders gedaan hadden.

In dit vervolgonderzoek gingen de wetenschappers hier over in gesprek met de jongeren. Via focusgroepen en vragenlijsten gaven de jongeren aan welke preventieve interventie zij het meest passend vonden. Hendriks: “Ze dachten dat campagnes om meer bewustzijn te creëren niet goed zouden werken. Wél zijn ze voorstander van automatische waarschuwingen. Machine learning zou alcohol in posts kunnen herkennen en waarschuwen, bijvoorbeeld: ‘dit bericht bevat content over alcohol’ of ‘weet je zeker dat je een post met alcohol wil plaatsen?’ Zo zouden ze beter na gaan denken over hun socialmediagedrag.” Ook zouden jongeren er ook graag aan herinnerd willen worden hoe een post kan overkomen op een toekomstige werkgever. “Dan zijn ze minder geneigd drinkfoto’s van zichzelf te plaatsen, uit angst voor een slechte reputatie.”

Hoewel een automatische waarschuwing veelbelovend lijkt, kent deze interventie ook haken en ogen, volgens Hendriks. “Dan zouden Facebook en Instagram zulke waarschuwingen moeten gaan doorvoeren. Je zou ook een browser-plugin kunnen ontwikkelen, maar dan moeten jongeren die zelf installeren. Het is de vraag of ze dat doen. Een andere optie is om trainingen te gaan geven op scholen, zoals nu al gebeurt over mediawijsheid: alcoholposts zouden daar onderdeel van kunnen worden. We hopen uiteindelijk dat jongeren zich bewuster worden van de mogelijke gevolgen van hun postgedrag.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health en kan hier worden ingezien.

Bron: Alcohol op social media: jongeren staan open voor waarschuwingsbeleid - ggz.nl