Componence Asset List

02 augustus 2023

Wijn+zonder+alcohol.jpeg

Het drinken van alcoholvrije dranken wordt steeds populairder en 0.0 biertjes worden steeds lekkerder. Hoewel het voor velen een ongemakkelijke waarheid is, weten wetenschappers het nu zeker: er is helemaal niets gezonds aan alcohol. Ook matig gebruik is niet gezond. Vrouwen die dagelijks 25 gram alcohol drinken (omgerekend 2,5 glazen bier of wijn) lopen veel meer kans eerder te overlijden. Bij mannen ligt die grens op 45 gram (omgerekend 4,5 glazen bier of wijn).

Elke glas minder alcohol is meegenomen. Waar bier zonder alcohol prima is, vinden mensen wijn zonder alcohol vaak een stuk minder lekker. Bepaalde aroma’s lossen in alcohol op, waardoor het combineren van alcoholvrije wijn met eten een grote uitdaging blijkt.

Wie toch lekkere wijn wil drinken, maar ook op zijn gezondheid wil letten kan beter kijken naar wijnen waar minder alcohol in zit dan naar alcoholvrije wijn. In een light wijn zit 11,5 procent alcohol, terwijl er in een gewone wijn 16,5% alcohol zit. Scheelt dit nu echt? Wijn met 5 procent minder alcohol betekent een derde minder alcohol in je glas. Bij light wijnen waar slechts 8 procent alcohol in zit scheelt dit maar liefst twee derde aan hoeveelheid alcohol per glas. Er blijft echter bij deze light wijnen wel meer suiker over in de wijn, wat ook niet gezond is. Dit zal niet altijd merkbaar zijn aan de smaak, omdat de zuren in de wijn de zoetheid zullen maskeren.

Het oordeel:

Na cola en chips is er nu dus ook wijn light. Je krijgt met light wijn een derde van de hoeveelheid alcohol binnen. Dat maakt wijn nog niet gezond, maar beter dan gewone wijn is het wel. En light wijn is smakelijker dan wijn waar helemaal geen alcohol in zit. Welk wijntje bestel jij de volgende keer op het terras? 

Wilt u meer informatie over uw alcohol gebruik? Mail ons op preventie@youz.nl

Bron: Is wijn met minder alcohol gezonder? | Beter Eten | AD.nl