Componence Asset List

21 september 2022

pexels-thibault-luycx-3975062.jpg

Een probleem die steeds groter wordt.

Als het verkopen van tabak legaal is over de hele wereld, wat maakt tabakshandel dan illegaal? Over illegale tabaksproducten wordt geen belasting betaald. Deze illegale handel komt in drie vormen voor namelijk;  tabak smokkel, tabak productie en tabak nep merken.

Als het verkopen van tabak legaal is over de hele wereld, wat maakt tabakshandel dan illegaal? Over illegale tabaksproducten wordt geen belasting betaald. Deze illegale handel komt in drie vormen voor namelijk;  tabak smokkel, tabak productie en tabak nep merken.

Tabak smokkel houdt in dat de tabak die geproduceerd is voor een bepaald land door smokkelaars wordt onderschept en verkocht op een andere markt. Op deze markt zijn de tabaksproducten duurder in de winkel omdat ze zwaarder belast worden, met gevolg dat de accijns verhoogt moet worden.

Bij verboden productie betekent dat sigaretten en shag zonder toestemming van de merkhouder wordt nagemaakt. Op deze manier wordt een gewettigde product vervalst waarop vervolgens geen belasting en accijns op betaald hoeft te worden. Met resultaat dat de tabaksproducten niet onderhevig worden aan bepaalde kwaliteit -en veiligheidsnormen.

Als laatst hebben we te maken met nep-merken (ook wel Illicit Whites genoemd), dit zijn sigaretten zonder naam of een merknaam die nergens geregistreerd staat. Deze sigaretten worden geproduceerd om vervolgens te worden gesmokkeld naar andere landen waar ze illegaal worden verkocht. Illicit whites sigaretten omvatten één derde van de totale illegale sigaretten handel in Europa, met een aandeel dat in Nederland alleen maar stijgt.


Wat is de reden van deze enorme groei?

Dit heeft alles te maken met de hoge accijns. Tabak is door de jaren heen veel duurder geworden. Waar we 20 jaar geleden tussen de €3 en de €5 betaalden voor een pakje sigaretten (20st), betalen we anno 2022 tussen de €8 en de €10. Afhankelijk van welke merk en de aantal sigaretten in een pakje, mogen we diep in de buidel tasten.

Wat we vooral niet mogen vergeten zijn de enorme winsten die gemaakt worden aan het illegaal produceren, smokkelen, verspreiden en verkopen van illegale tabaksproducten. Dit bedrag tikt jaarlijks de 35 á 40 miljard euro aan, dit verdwijnt in de zakken van illegale groeperingen die deze handel in stand houden.

Nederland heeft in 2020 de grootste accijnsverhoging doorgevoerd op sigaretten en shag, in de hoop het tabak gebruik te verminderen. Helaas is gebleken dat deze verhoging heeft geleid tot toename van de illegale tabakshandel.

Gelukkig geef Nederland de strijd niet op en zijn ze wereldwijd constant met andere teams (wetshandhavers, douaniers, advocaten en inlichtingenofficieren) actief bezig om de illegale handel te voorkomen en te bestrijden.

Wilt u meer weten over de illegale tabakshandel klik hier.