Componence Asset List

28 januari 2021

teens+mobile.jpg

Groepsdruk wordt vaak gezien als iets negatiefs, echter bestaat er ook positieve groepsdruk. Jong en oud kunnen hier last van hebben, maar het kan juist ook helpen om betere keuzes te maken. Hoe dat zit? Dat leggen we jullie graag uit.

Positieve groepsdruk

Vrienden kunnen invloed hebben op de keuzes die gemaakt worden. Vaak is er binnen een vriendengroep een norm, welke ook wordt uitgedragen. Stel dat het een sportieve groep is, dan is de kans groot dat er veel weerstand is over roken. Ook op school is positieve groepsdruk merkbaar, omdat leerlingen onderling een strijd voeren om het beste cijfer te halen. Het kan ook helpen om anderen te betrekken, zeker nu met alle corona maatregelen. Zo zijn er diverse apps om elkaar te motiveren om bijvoorbeeld meer te bewegen.

Negatieve groepsdruk

De negatieve kanten van groepsdruk zijn niet alleen zichtbaar onder jongeren, ook volwassenen hebben hier last van. Bij jongeren komt het vaak voor dat ze iets doen wat ze niet wilden of niet achter staan, zoals stelen, pesten, vernielen, experimenteren, etc.

Ook volwassenen laten soms hun keuzes afhangen van anderen. In de video hieronder is een experiment te zien over hoe volwassenen hun keuzes af laten hangen van andere mensen.

Wat te doen bij groepsdruk?!

Als je het gevoel hebt last te hebben van negatieve groepsdruk wat kan je dan het beste doen?

  • Vraag jezelf goed af waarom je meegaat met het gedrag van de groep.
  • Merk je dan dat je hier eigenlijk helemaal niet in mee wilt doen, probeer er dan mee te stoppen.
  • Iets doen wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen, maakt je uiteindelijk ongelukkig.
  • Durf nee te zeggen en kom voor je zelf op.
  • Het kan zijn dat je bang bent voor de reacties, maar dit kan ook slechts een angst zijn. De kans is groot dat ze je antwoord accepteren.
  • Schakel hulp in van mensen die je vertrouwt als je er zelf even niet uitkomt.
  • Merk je dat een ander ‘slachtoffer’ is van negatieve groepsdruk, spreek diegene dan aan. Diegene zal erg opgelucht zijn, omdat hij/zij dan merkt dat hij/zij niet de enige is die er zo over denkt. Daarbij merkt diegene dat jij het ook niet oké vindt om drugs te gebruiken, te pesten, of te stelen, etc.
  • Bedenk van te voren wat je wel en niet wilt. Als je dan in een situatie terecht komt, is het makkelijk om 'nee' te zeggen omdat je er al een besluit over hebt genomen.