Componence Asset List

27 september 2021

Uitgaan-1+-website+%281%29.jpg

Nederland staat bekend om zijn tolerante houding tegenover drugsgebruikers. Echter, het blijft verboden om drugs op zak te hebben. In Nederland kan je op sommige festivals zelfs op het festival in een ‘drugsstraat’ berecht worden. Grote kans dat je dan wel de mogelijkheid op een VOG kwijt bent.

Sinds dit weekend zijn er weer festivals in Nederland nadat dit een lange tijd stil heeft moeten liggen. Bij de toegang van festivals wordt altijd gecontroleerd op drugsbezit en regelmatig worden er mensen uitgepikt die drugs bij zich hebben. Op festivals waar drugsgebruik relatief veel voorkomt is soms een ‘drugsstraat’ aanwezig. Vaak is het zo dat tot een bepaalde hoeveelheid drugs de toegang wordt ontzegd en de drugs in beslag worden genomen. Maar zodra iemand verdacht wordt van het smokkelen van meer dan een enkele gebruikershoeveelheid heeft deze persoon een probleem.

Festivalgangers die teveel op zak hadden en zijn gepakt worden in de drugsstraat berecht. Tegenwoordig krijgt iemand ook een festivaladvocaat toegewezen die advies kan geven. ‘’Sommigen zijn onder invloed bij binnenkomst en hebben geen idee wat ze overkomt’ zegt festival advocaat Josien van den Broek. Op zo’n moment wordt er een transactie aangeboden die direct betaald dient te worden. Een dergelijke transactie komt op je justitiële documentatie oftewel je strafblad te staan. Dit kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de afgifte van een VOG (verklaring omtrent het gedrag), wat soms nodig is voor studie of werk.

Het OM geeft aan dat naast dat de drugsstraat een snelle en effectieve manier van handelen is, het ook een preventieve afschrikkende functie heeft. Festivaladvocaat Josien van den Broek geeft aan dat het helaas vooral studenten treft die in paniek geneigd zijn iets te tekenen waar ze later spijt van krijgen. Ze geeft aan dat de echte dealers helaas niet zo vlug gepakt worden.

Ons advies is om geen drugs te gebruiken op een festival. Mocht je dit toch doen, wees je dan heel bewust van de risico’s die je loopt. Naast de risico’s op het gebied van gezondheid zijn er dus ook risico’s verbonden aan het gepakt worden met verregaande gevolgen in je latere leven.

Klik hier voor het originele artikel