Componence Asset List

25 februari 2022

Alcohol-4.jpeg

In Den Bosch komt er een speciale EHBO opvang voor minderjarige jongeren die te veel hebben gedronken. Medewerkers van deze speciale EHBO-keet kunnen optreden als minderjarigen gevaarlijk hoge promillages alcohol in hun bloed hebben.

Deze speciale keet voor minderjarigen komt al voor het vierde jaar op rij te staan in de Bossche binnenstad. De gemeente is vier jaar geleden begonnen met deze aanpak voor toenemende bezorgdheid over (minderjarige) jongeren die teveel alcohol drinken. De horeca probeert de verstrekking van alcohol aan minderjarigen tegen te gaan. Verkoop is verboden voor jongeren onder de achttien, maar tijdens grote evenementen zoals carnaval is het lastig om dit waterdicht te krijgen geeft een woordvoerder van de gemeente aan in het Brabants Dagblad.

Naar verwachting komen er meer (minderjarige) jongeren in de problemen door het gebruik van drank en/of drugs. Dit komt doordat (minderjarige) jongeren sinds het begin van de pandemie nog weinig gewend zijn wat betreft feesten en partijen. Er zijn elk jaar een hoop jongeren die nog weinig ervaring hebben met alcohol en tijdens carnaval hun grens leren kennen.  Normaal gesproken brengt dit al veel risico’s met zich mee maar nu we zo lang stil hebben gezeten op plots weer mogen feesten maakt deze situatie extra riskant.

De woordvoerder wees erop dat minderjarige jongeren veelal zelf alcoholische consumpties meenemen naar de stad. Normaalgesproken worden dronken minderjarigen opgevangen door de politie die de jongeren daarna overdraagt aan de ouders. Dit kan soms best lang duren waardoor er steeds agenten bezet zijn en geen andere taken kunnen verrichten. Om dit te voorkomen worden deze jongeren nu dus opgevangen door deze speciale jongerenkeet.

Ondanks dat het voor sommige minderjarige tijdens carnaval misschien wel aantrekkelijk klinkt om alcohol te drinken kan je dit beter niet doen. Tegenwoordig is er enorm veel onderzoek dat aangeeft hoe schadelijk alcohol is onder de 18. De hersenen zijn nog druk bezig met connecties aangaan die kapot gemaakt worden door alcohol.

Maak jij je zorgen om jezelf of om iemand in je omgeving. Neem dan contact op met een preventie deskundige. Dit kan via de chat, mail of telefoon. Kijk hieronder bij contactgegevens hoe wij te bereiken zijn.

Klik hier voor het originele artikel