Componence Asset List

14 december 2022

Alcohol-voorbeeldfunctie-1+%282%29.jpg
Uit een onderzoek van het VU en het Trimbos Instituut is gebleken dat mensen met een alcoholverslaving ook vaker angstklachten hebben en ook andersom. Met dit nieuwe onderzoek wilt het Trimbos meer inzicht krijgen in het verband tussen alcohol en angst. Mede ook om hier in de behandeling rekening mee te houden.

De scheikundige naam van alcohol is ethanol. Dit is een kleurloze en reukloze stof die ontstaat uit gisting van granen en vruchten. Als je alcohol drinkt dan heeft het invloed op bijna je hele lichaam. Over het algemeen geldt: hoe meer je drinkt, hoe groter de risico's.
Het onderzoek naar angst en alcohol is in opdracht van het Ministerie van volksgezondheid. Uit deze studie blijkt dat mensen met een alcoholverslaving 3 jaar later vaker een angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder alcoholverslaving. Andersom blijkt ook dat mensen met een angststoornis – vooral diegene met ernstiger klachten –3 jaar later vaker een alcoholverslaving ontwikkelen dan mensen zonder angststoornis.

Maak je je zorgen of wil je er graag met iemand over praten? Dit kan anoniem en is gratis. Je kunt ons altijd een mail sturen naar preventie@youz.nl en één van onze collega’s zal dan contact met jou opnemen.