Componence Asset List

02 mei 2022

Roken-1+%281%29.jpg

Vandaag de dag vragen wij ons af hoe onschuldig is een E-sigaret? Laten we hier eens op in zoemen. Bij een E-sigaret komen minder gevaarlijke stoffen vrij dan een gewone sigaret. Klinkt onschuldig toch? Laten we deze fabel maar gelijk de wereld uit helpen. Het feit is wel dat we nog niet weten welke schadelijke effecten een E-sigaret heeft bij langdurig gebruik.

Hoe leuk en lekker zijn al die aantrekkelijke smaakstoffen? Door de smaakstoffen verbloemen we de bittere smaak van nicotine, waardoor het vooral aantrekkelijk wordt voor jongeren. Het smakenpalet van een E-sigaret is oneindig, maar laten we daar vooral niet de nadruk op leggen.

Bij het inhaleren van een E-sigaret komen er schadelijke stoffen vrij zoals, nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyde. Belangrijk om te weten is dat een normale sigaret deze zelfde stoffen bevatten. Bij het inademen van deze stoffen kunnen de luchtwegen irriteren en zelfs beschadigen. Tevens kan je hierdoor hartkloppingen ondervinden en heb je een verhoogde kans op kanker. 

Een e-sigaret is verkrijgbaar met en zonder nicotine, hierdoor denkt men vaak dat een e-sigaret gezond(er) is. Niks is minder waar, want bij het verdampen van de vloeistof in een E-sigaret komen er giftige stoffen vrij. Giftige stoffen behoren niet in de longen thuis, daarom wordt het gebruik van E-sigaret met of zonder nicotine afgeraden.

Maak jij of ken jij iemand die vaker gebruik maakt van een E-sigaret dan gewenst. Mogelijk heb jij of zij dan wel iets aan een vrijblijvend gesprek met een preventiedeskundige. Neem contact op via onze mail voor een vrijblijvend gesprek. Onze mail is preventie@youz.nl