Componence Asset List

21 maart 2022

Uitgaan-3.jpg
De coronamaatregelen verdwijnen langzaam uit onze samenleving. Eindelijk kan er weer uitgegaan worden en zullen er weer festivals en evenementen gaan plaatsvinden. Veel jongeren hebben hier weer behoefte aan. Voor ons psychisch welbevinden is het erg belangrijk weer onder de mensen te zijn. Tegelijkertijd geeft dit weer veel verleidingen voor alcohol- en ander druggebruik. Hoe houd je uitgaan gezellig en veilig?

Ook al ben je boven de 18 jaar en mag je uitgaan en alcohol drinken, het hoeft het niet te betekenen dat je dit ook moet doen. Uitgaan wordt vaak geassocieerd met alcohol- en/of ander druggebruik, maar er zijn ook zat mensen die alcohol- en drugsvrij uitgaan. Een groot voordeel is dat je de volgende dag vaak een stuk frisser en fruitiger voelt! Denk dus van te voren na wat je wel en niet wil tijdens het uitgaan. 

Bespreek gebruik met je vrienden
Vaak gebeurd alcohol- of drugsgebruik in een opwelling. Het is verleidelijk om mee te gaan in het gedrag van anderen en dan is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Door van te voren na te denken over wat je zelf wil en dit te bespreken met je vrienden, voorkom je onverwachte en lastige situaties. Vind je het lastig om te gaan met groepsdruk? Lees hier dan meer informatie en tips.

Alcoholvrije alternatieven
Veel uitgaansgelegenheden en festivals hebben een steeds groter alcoholvrij aanbod. Je hoeft niet meer heel de avond aan de Cola en de Fanta. Je kan het afwisselen met heerlijke mocktails, homemade lemonades en 0.0 bier. Laat je oog dus ook eens op deze alternatieven vallen op de menukaart!

Wil je meer weten over middelengebruik? Lees hier dan meer over de werking en risico’s van verschillende de middelen.

Maak jij je zorgen over je eigen gebruik of dat van iemand anders? Neem dan contact op met een preventie deskundige via ons contactformulier.