Go to top
Sla inhoud over

Weegschaalmethode

Om je te helpen met het maken van een keuze, kun je de weegschaal methode toepassen. Met de weegschaal methode ga je bij jouw middelengebruik of het middel waar je nieuwsgierig naar bent de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

De voordelen zijn vaak de redenen dat je blijft gebruiken of waardoor het je nieuwsgierig maakt. De nadelen merk je vaak als je te veel gebruikt of op langere termijn. Deze neem je misschien voor lief, omdat je vindt dat het er nu eenmaal bij hoort. Probeer toch de nadelen op de lange termijn niet te vergeten in je afweging.

Het maken van een weegschaal kan jou helpen om een keuze te maken om misschien toch niet te gaan gebruiken of om te stoppen met gebruik. Het zorgt ervoor dat je stil staat bij je eigen gebruik en daar een bewuste keuze in maakt.

Voorbeeld Weegschaal bij alcohol drinken:

Voordelen Nadelen
Lekker Dronken zijn
Ontspannen gevoel Een kater (hoofdpijn en misselijk)
Je durft meer Geen controle over jezelf
  Verslavend


Kijk goed naar je weegschaal en naar wat jij belangrijk vindt. Nu, maar ook over een aantal jaar. Want, zoals al eerder genoemd, kan het je nu misschien niet zoveel schelen dat het verslavend is, maar je zou het ooit kunnen worden. En wat spreek je met jezelf af om te zorgen dat het niet zover komt?

Meer informatie over (de risico's van) roken, drugs, drank, gokken, internet en gamen vind je bij drugsinfo.

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer