Go to top
Sla inhoud over

Wat schuilt er echt achter?

Drugsgebruik lijkt steeds 'normaler' te worden in de Nederlandse samenleving. Het spreken over drugs lijkt minder taboe dan voorheen. Is het gebruik normaal? Is iedereen zich bewust van wat er achter het pilletje, capsule of poedertje schuil gaat?

Steeds meer mensen zijn bezig met de invloed die zij kunnen uitoefenen om een gezondere leefomgeving te creëren voor de toekomstige generaties. Men eet vaker vegatarisch, kiest bewuster om het openbaar vervoer te gebruiken dan de auto te pakken, doneert aan goede doelen, maar hoe zit dit met drugsgebruik. Is men zich wel bewust wat de maatschappelijke gevolgen zijn van het gebruik van drugs?

Kosten voor de maatschappij

Het afgelopen jaar ging er ruim 2 miljoen euro naar het opruimen en ontmantelen van drugslabs en -opslagplaatsen. Deze rekening is indirect voor de belastingbetaler, omdat ons belastinggeld naar dit soort politie-activiteiten dient te gaan. Waar gaan de kosten dan precies heen? Hieronder vind je een kleine opsomming:

  • De inzet van de politie bij de ontruiming en ontmanteling.
  • Het inhuren van een gespecialiseerd bedrijf om de 'kook-apparatuur' uit elkaar te halen en de chemicaliën lekdicht verpakt af te voeren.
  • Vernietiging van het afval.
  • Drugsafval in de natuur - kosten voor de gemeente.
  • Zuivering van water en afgraving vervuilde grond.

De Nationale Politie gaat voor een harde aanpak van de ondermijning van de criminaliteit. Hier gaat tot 2023 zo'n 52,4 miljard euro per jaar aan kosten in zitten voor het hele team dat zich hier mee bezig gaat houden.


Bron: De kennis van nu - youtube

Mensenlevens

Niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk heeft het gebruik van drugs en grote invloed. Misschien is het voor de gebruiker niet zichtbaar, maar achter het middel schuilt een hele wereld an witwassen, corruptie en zelfs excessief geweld, waaronder zelfs liquidaties. Zo blijkt uit een onderzoek in Brabant dat de helft van de moord- en doodslagzaken crimineel gerelateerd is en hiervan het meest drugsgerelateerd is. Aan de opsporing van drugsproducenten, afvaldumpers, dealers, criminele drugsnetwerken, witwassers, afpersers en opdrachtgevers van liquidaties is de politie meer dan de helft van haar tijd kwijt, benadrukt Andy Kraag, hoofd recherche van de Landelijke Eenheid - De Volkskrant (2020).

Kijkend naar de hele strafrechtketen zijn diverse lagen bezig met de ondermijning; van wijkagent tot Officieren van Justitie (OvJ), van administratie tot de Rechter-commissaris.

 

Maritiem Museum Rotterdam en Youz

De meeste drugs komen via de Rotterdamse haven onze samenleving in. In ‘Dealen met Drugs’ word je geconfronteerd met heftige keuzes, schokkende feiten, cijfers en de impact van drugshandel.

Wat zou jij doen als havenmedewerker, douanebeambte, dealer of rechter? Ga jij voor meer controle in de haven of kies je voor snelheid en winst? Pak jij die 3.000 euro voor het uitlenen van je toegangspas tot de containerterminal? Makkelijk verdiend als je daar normaal drie maanden voor moet werken. Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan? Ga de confrontatie aan met reële kwesties uit de Rotterdamse drugswereld. Maritiem Museum Rotterdam (2018).

Kijk ook eens op: https://www.maritiemmuseum.nl/tentoonstellingen/dealen-met-drugs

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer