Go to top
Sla inhoud over

Risico's van tabak

Het roken van tabak heeft veel gevolgen voor je gezondheid, onder andere:

  • Een slechte conditie.
  • Vaak hoesten.
  • Gele tanden.
  • Grauwe en grijze huid 
  • Rimpels  


Daarnaast heb je veel meer kans op allerlei erge aandoeningen, zoals kanker, COPD (een vernauwing van de luchtwegen) en hartfalen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de lange lijst met gevolgen.Bron: www.rokeninfo.nl, Trimbos Intituut.

Wist je dat een roker gemiddeld 10 jaar eerder dood gaat dan een niet roker?

Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft aan de gevolgen hiervan. In Nederland zijn dit jaarlijks ongeveer 20.000 mensen. Zij overlijden aan een ziekte die door roken is veroorzaakt. Lees meer informatie over sterfte door roken.

Hoe langer je gerookt hebt, hoe meer kans je hebt op long- en hartfalen. Hoe eerder je begint hoe slechter het is. Maar ook hoe eerder je stopt, hoe beter het is. Bekijk de tips om te stoppen met roken.

Verslaving

Je raakt verslaafd aan roken door de stof nicotine. Dit is een verslavende stof. Je raakt lichamelijk verslaafd aan nicotine. Maar ook geestelijk raak je verslaafd doordat het roken een gewoonte wordt.

Het is duur

Roken is slecht voor je portemonnee. Wist je dat sigaretten elk jaar steeds een beetje duurder worden? Als je een pakje per dag rookt, kost je dat nu al meer dan €2200,- per jaar. Bedenk wat je daar allemaal voor kunt kopen!

Meeroken

Meeroken is dat iemand in jouw omgeving aan het roken is en dat je de rook in ademt. Door meeroken krijg je ook lucht binnen met een hoge concentratie kankerverwekkende en giftige stoffen. Vooral de rook die van de sigaret af komt bevat een hoge concentratie giftige stoffen. De rook die de roker ingeademd heeft, is voor een deel gefilterd door de longen.

Risico's meeroken 

Als meeroker heb je meer risico op:
•Longkanker
•Hart- en vaatziektes
•Astma-aanvallen
•Bronchitis
 

Klik op de afbeelding op de infographic over meeroken te openen.
 

Bron: www.rokeninfo.nl, Trimbos Intituut.
 

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer

Werkstuk maken

Ga je een werkstuk maken of spreekbeurt houden over alcohol, roken of drugs? Je vindt hier veel informatie die je kunt gebruiken voor je werkstuk.

> Lees meer