Go to top
Sla inhoud over

De risico's van gamen

Gamen kan een hele leuke hobby zijn en daar mag je best wat tijd aan besteden. Toch zitten er wel wat risico’s aan verbonden. Zeker wanneer je er heel veel tijd aan besteed.

Schoolprestaties

Lang gamen en tot laat in de nacht doorgaan is over het algemeen niet goed voor je schoolprestaties. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hierdoor het maken van huiswerk niet meer belangrijk vindt of het vergeet te maken. Hierdoor kan je steeds meer achter raken bij de rest van je klasgenoten en uiteindelijk blijven zitten of je school helemaal niet afmaken.

Geweld en agressie

Er is geen overtuigend bewijs dat games op de lange termijn aanzetten tot agressief gedrag. Wel zijn er aanwijzingen dat games waar veel agressie in voorkomt kunnen leiden tot meer agressieve gedachten en gevoelens. Het kan ervoor zorgen dat je agressiviteit wat normaler gaat vinden.

Dwangmatig gebruik en verslaving 

Als iemand zo vaak en lang aan het gamen is dat de sociale contacten en dagelijkse activiteiten als eten, slapen of naar school gaan eronder lijden, dan spreek je over een dwangmatige gebruiker. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een gameverslaving.
 

Zelftest

Wil je weten of jij qua gebruik van drugs, alcohol of gamen (internetten) in de gevarenzone zit?

> Lees meer

Werkstuk maken

Ga je een werkstuk maken of spreekbeurt houden over alcohol, roken of drugs? Je vindt hier veel informatie die je kunt gebruiken voor je werkstuk.

> Lees meer