Go to top
Sla inhoud over

Geschiedenis alcohol

De geschiedenis van alcohol gaat ver terug. Al meer dan 8000 jaar geleden werd er al alcohol gedronken. Al duizenden jaren worden gegist graan, fruitsap en honing gebruikt om alcohol te maken. Waarschijnlijk is alcohol de eerste keer toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek hebben gestaan en in aanraking is gekomen met gist.

Gevonden aanwijzingen geschiedenis alcohol

Het recept van wijn is gevonden in Egypte op papyrusrollen van 3500 jaar voor Christus. Er is aardewerk in Iran en Irak gevonden waaruit blijkt dat zij 5400 jaar voor Christus al bekend waren met bier.
 

Bier in Nederland

In Nederland werd vroeger vooral bier gedronken. Bier werd rond 1300 een volksdrank. Bier was toen een alternatief omdat het drinkwater van een slechte kwaliteit was. De consumptie nam in die tijd sterk toe. Het meeste bier werd toen in kloosters gebrouwen. Maar in de late middeleeuwen kwamen ook de brouwerijen.  
 

Distilleren

In de late middeleeuwen bereikt de distilleertechniek Nederland. Het alcoholgehalte was hoger en het bedierf niet. Omdat de grondstoffen duur waren, bleef het voor veel mensen onbereikbaar.  Ze kwamen er achter dat het ook mogelijk was om alcohol te maken van bieten en koren. De prijs van alcohol ging omlaag omdat deze grondstoffen goedkoper waren. Sterke drank werd zo ook bereikbaar voor de gewone man.
 

Stijging alcoholconsumptie

Ongeveer 50 jaar geleden is de alcoholconsumptie in een stroomversnelling gekomen. Er is een sterke toename van het alcoholgebruik doordat de welvaart is toegenomen terwijl de prijs van alcohol niet sterk is gestegen.

Test je alcoholgebruik!

Wil je weten of jij qua gebruik van alcohol in de gevarenzone zit? Doe dan hier een test!

> Lees meer

Kennisquiz

Hoeveel weet jij van alcohol? Doe de quiz en test je kennis!

> Lees meer

5 dingen die jij moet weten over alcohol

Benieuwd naar de effecten van drinken? Kom achter 5 interessante weetjes over alcohol in de vorm van een leerzame infographic.

> Lees meer